7 de desembre de 2019 7/12/19

L'IVC Alacant reforça el seu vessant més transgressor en la programació de la nova temporada

L'IVC Alacant reforça el seu vessant més transgressor en la programació de la nova temporada - (foto 1)
  La unitat territorial d'Alacant de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat la programació de la temporada 2018?2019 al teatre Arniches, amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; el director general de l'IVC, Abel Guarinos, i la delegada de l'IVC Alacant, Alicia Garijo.

  El teatre Arniches aposta aquesta temporada per una estètica trencadora i per enfortir la seua identitat com a teatre compromés, amb una agosarada campanya visual que té com a objectiu aconseguir la interacció dels espectadors mitjançant les xarxes socials per donar vida a una família peculiar, els Moskitoff.

  El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha explicat que "la principal aposta de l'Institut Valencià de Cultura és garantir una oferta cultural de qualitat, variada i ben distribuïda per tot el territori. La programació que ara presentem ací a Alacant n'és una bona mostra, amb espectacles transversals, innovadors i que portaran fins a la ciutat algunes de les propostes més premiades de l'escena actual".

  "El teatre Arniches vol estar prop de la gent, perquè és un teatre que es compromet amb la infantesa, les dones, el barri i la ciutat i pretén oferir, sobretot, espectacles de qualitat, diversos i plurals en totes les àrees escèniques", ha afegit.

  El director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha indicat que "volem continuar fent propostes compromeses i valentes, propostes de qualitat que permeten investigar en altres formats i llenguatges artístics. Tindrem una important presència alacantina en la programació, com ara la companyia Baraka Teatro, que ens portarà l'espectacle familiar 'Oceanus', i també apostarem per les companyies joves i les noves dramatúrgies".

  Abel Guarinos hi ha afegit que "un altre punt que cal destacar és la col·laboració amb projectes de la ciutat d'Alacant, com ara Alacant a Escena, Festitíteres o Circarte".

  El teatre Arniches també posarà en marxa la Residència de Traducció Teatral, que impulsarà l'IVC i "continuarem i ampliarem el cicle 'Juno a la tardor', una iniciativa alacantina que ha crescut i ja arriba a tot el territori valencià", ha afirmat.

  Alicia Garijo, delegada de l'IVC a Alacant, ha explicat les línies argumentals de la nova temporada, que té una imatge transgressora: "Hem elaborat un discurs visual que vol interactuar amb el públic de manera fluïda a través de les xarxes socials. No ens limitem a ser un espai on es fan espectacles, sinó que construïm tota una història al voltant d'una família fictícia i en fem partícips els espectadors per donar forma a aquest grup de persones, els Moskitoff, que seran el fil conductor de la temporada".

  Propostes molt diverses

  El mes d'octubre, hi destaca la posada en escena de 'La Celestina', a càrrec de Bambalina Teatre Practicable, una proposta de teatre de titelles per a públic adult. Al novembre serà el moment de dos espectacles premiats: 'Rhümia' de Rhum & Cia i 'Iphigenia en Vallecas' de Teatro Kamikaze. El mes de desembre acollirà 'Les 7 diferències', d'El Pont Flotant.

  Les propostes per a públic infantil i familiar tenen una importància destacada en la programació de l'IVC Alacant, amb espectacles de teatre com 'Oceanus', de Baraka Teatro; 'Historia de un calcetín', de La Canica Teatro, i 'La gallina dels ous d'or', de Zum-Zum Teatre.

  Tota la programació pròpia de l'Arniches conviu amb les propostes que formen part de festivals coorganitzats, com per exemple el festival de circ Circarte, que té lloc el mes de setembre, o el festival Alacant a Escena, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alacant, que programarà espectacles de teatre en valencià com 'Separeu-vos junts', de La Dependent, o una sessió de cabaret a càrrec de Somnis Teatre.

  Juno a la tardor

  El cicle 'Juno a la tardor', llançat des de la ciutat d'Alacant l'any passat com una proposta d'exhibició d'arts plàstiques i escèniques per a visibilitzar el treball de les dones creadores, es reedita enguany amb una ampliació del seu abast i la seua durada.

  Des del 21 de setembre fins al 21 de desembre, 26 espais de tot el territori valencià, incloent-hi ajuntaments, universitats, museus i la Diputació d'Alacant, programaran dansa, teatre, tallers, música i exposicions amb el vincle comú de posar en valor la tasca de les dones creadores.

  D'aquesta manera, el cicle 'Juno a la tardor' arribarà aquest trimestre a Alcoi, Aldaia, l'Alfàs del Pi, la Vila Joiosa, Santa Pola, el Campello, Monòver, Riba-roja, Sagunt, Mutxamel, l'Olleria, Dénia, Banyeres de Mariola, Sant Joan d'Alacant, Guardamar, Vinaròs i Villena, a més de quatre espais de la ciutat d'Alacant, tres de Castelló i al teatre Rialto de València.

  A tots aquests espais arribaran un total de 59 representacions, amb espectacles tan destacats com 'Dancing with frogs', de Sol Picó, el 29 de novembre al teatre Principal d'Alacant; 'Muliër' a Monòver i Riba-Roja; la producció de l'IVC 'Alexandria', del 9 al 25 de novembre al Rialto de València; 'Iphigenia en Vallecas' el 30 de novembre al teatre Arniches d'Alacant; o l'homenatge a Matilde Salvador, 'Felicitats Matilde', l'11 de novembre a Aldaia.

  "Estem molt satisfets que una iniciativa nascuda a la ciutat d'Alacant haja agafat aquesta potència i acabe estesa per tot el país, gràcies al Circuit Cultural Valencià. És un cicle amb espectacles d'una gran qualitat que tenen el denominador comú d'estar fets per dones, i des de l'Institut Valencià de Cultura és una gran fita poder-los fer arribar a tot el territori", ha explicat Abel Guarinos.

  ocultar
  L'IVC Alacant reforça el seu vessant més transgressor en la programació de la nova temporada
  Pujar