elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La literatura hispanoamericana a l'aula a debat en la Universitat d'Alacant

La literatura hispanoamericana a l'aula a debat en la Universitat d'Alacant
  • El CeMaB i el Departament d’Innovació i Formació Didàctica de la UA organitzen el III Seminari Internacional «La literatura hispanoamericana a l’aula: una mirada transatlàntica» que arranca el dilluns que ve, 18 d’octubre, en format en línia

  • El programa de dilluns inclou una trobada amb l’escriptora argentina Ana Mª Shua en el qual abordarà tota la seua trajectòria literària, i de manera especial el seu univers de literatura infantil i juvenil

El Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) i el Departament d'Innovació i Formació Didàctica de la UA organitzen el III Seminari Internacional «La literatura hispanoamericana a l'aula: una mirada transatlàntica» en modalitat en línia, una proposta que s'inaugura el dilluns que ve, 18 d'octubre, a les 10.30 hores, i que finalitzarà dimarts 19.

Com a part d'aquest seminari, el dilluns 18 d'octubre tindrà lloc una trobada amb l'escriptora argentina Ana Mª Shua, on s'abordarà tota la seua trajectòria literària, i de manera especial el seu univers LIJ (literatura infantil i juvenil).

Els directors del seminari, Ramón F. Llorens i Mónica Ruiz, inauguraran el seminari al costat de José M. Esteve, degà de la Facultat d'Educació, i la directora del CeMaB, Beatriz Aracil. Totes les sessions seran retransmeses en directe a través d'https://www.youtube.com/c/cemabua/live .

El programa abordarà durant dues jornades temes com el panorama actual de la literatura infantil i juvenil iberoamericana; bibliotubers i altres epitextos digitals; els contes de Gabriela Mistral a l'aula de primària; veus femenines en la LIJ d'Amèrica Llatina; nous horitzons en formació literària; els contes de Borges a l'aula; l'àlbum il·lustrat per a l'aula de batxillerat; interculturalitat a l'aula de secundària; neoavantguardes hispanoamericanes o contes i llegendes d'Amèrica Llatina, entre altres ponències, a les quals se suma una taula de joves investigadors/es de la Universitat d'Alacant.

Trobada amb l’escriptora argentina Ana Mª Shua

L'escriptora participarà el dia 18 d'octubre, de 17.15 h a 19.00 h, en la secció «Una autora ens introdueix en el seu món». En l'acte dialogarà amb José Rovira (UA) i Arancha Martín (UA).

Ana Mª Shua va publicar els seus primers poemes als 16 anys, reunits en El sol y yo. El 1980 va guanyar amb la novel·la Soy paciente el premi de l'editorial Losada. Les seues altres novel·les són Los amores de Laurita (portada al cinema), El libro de los recuerdos (beca Guggenheim) i La muerte como efecto secundario (premi Club de los XIII i premi Ciudad de Buenos Aires de novel·la). La seua última novel·la és El peso de la tentación. Cinc dels seus llibres aborden el microrelat, un gènere en el qual ha obtingut el màxim reconeixement internacional: La sueñera, Casa de geishas, Botánica del caos, Temporada de fantasmas (reunits en el volum Cazadores de letras) i Fenómenos de circo. També ha escrit llibres de contes: Los días de pesca, Viajando se conoce gente i Como una buena madre. Amb Miedo en el sur va obtenir el premi Ciudad de Buenos Aires.Que tengas una vida interesante reuneix els seus contes complets fins al 2011. El seu últim llibre en el gènere és Contra el tiempo. El 2014 va rebre el premi Konex de platí i el Premi Nacional de Literatura. De la mateixa manera, ha sigut guardonada amb diversos premis nacionals i internacionals pels seus llibres per a joves que estan convertint-se en referents indiscutibles dins de la LIJ hispanoamericana i resulten sempre imprescindibles en el cànon escolar actual. La seua obra ha sigut traduïda a quinze idiomes.

Pujar