elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’investigador de la UA Alejandro Romero participa en un projecte que estudia el goril·la de muntanya a l’Àfrica

L’investigador de la UA Alejandro Romero participa en un projecte que estudia el goril·la de muntanya a l’Àfrica
  • El professor del Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant ha dut a terme una estada al Campus Ellen DeGeneres de la ‘Dian Fossey Gorilla Fund’ a Ruanda per a analitzar mostres dentals d’individus morts

  • Aquesta espècie de primat, en perill d’extinció, únicament habita a Ruanda, Uganda i la República Democràtica del Congo

MÉS FOTOS
L’investigador de la UA Alejandro Romero participa en un projecte que estudia el goril·la de muntanya a l’Àfrica - (foto 2)
L’investigador de la UA Alejandro Romero participa en un projecte que estudia el goril·la de muntanya a l’Àfrica - (foto 3)
L’investigador de la UA Alejandro Romero participa en un projecte que estudia el goril·la de muntanya a l’Àfrica - (foto 4)

L’investigador del Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant (UA) Alejandro Romero participa en un estudi per a millorar el coneixement dels goril·les de muntanya (Gorilla beringei beringei) i contribuir a la seua conservació. Aquest primat és una subespècie de goril·la oriental la distribució del qual es troba en el continent africà, entre Uganda, República Democràtica del Congo i Ruanda, i habita en selves que tenen entre 2.000 i 4.000 mil metres d’altura.

Concretament, Romero, juntament amb Jordi Galbany, investigador de Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona (UB), ha fet una estada al setembre de 2023 al Campus Ellen DeGeneres de la Dian Fossey Gorilla Fund a Kinigi (Ruanda). Aquest campus va ser inaugurat l’any 2022 després d’un esforç de finançament liderat per la famosa presentadora americana Ellen DeGeneres per a la protecció dels goril·les de muntanya en perill d’extinció. Actualment, el Campus Ellen DeGeneres alberga un important conjunt d’individus esqueletitzats d’aquesta espècie. «Es tracta d’un centre de referència internacional per a conèixer la biodiversitat de les muntanyes Virunga i poder estudiar el comportament i l’adaptació dels goril·les de muntanya, una línia de treball iniciada fa ja 50 anys per la cèlebre primatòloga Dian Fossey al Parc Nacional dels Volcans a Ruanda», apunta Romero.

Durant l’estada, els investigadors han examinat mostres dentals d’individus morts de manera natural i recuperats posteriorment. A partir de models en 3D han analitzat la forma i la grandària de crani i dents en individus de diferents edats. «Conèixer la variabilitat morfològica i l’ecologia dental en relació al canvi de la forma de la dent pel desgast permet investigar de manera directa aspectes morfofuncionals i d’heretabilitat d’aquesta espècie de goril·les», explica l’investigador de la UA. Aquest punt és important en el marc del calfament global ja que els ecosistemes estan canviant i les espècies han d’adaptar-se per a poder sobreviure. En aquest sentit, «la investigació és clau per a determinar l’estat actual de la població de goril·les, la demografia dels quals és inferior als mil individus, i conèixer així com són capaços d’adaptar-se als canvis de dieta causats pel canvi climàtic», afig Romero.

Campus Ellen DeGeneres

El Campus Ellen DeGeneres alberga el projecte The Mountain Gorilla Skeletal Project en col·laboració amb la Universitat George Washington, la institució governamental Ruanda Development Board i l’organització Gorilla Doctors. Aquest projecte se centra a col·laborar amb les autoritats del Parc Nacional dels Volcans per a la recuperació i la conservació de restes esquelètiques de goril·les de muntanya morts com a recurs científic. De fet, els dos investigadors espanyols ja van fer l’any passat una estada d’investigació en el Museu Nacional d’Història Natural dels Estats Units a Washington que els va permetre estudiar individus recuperats per Dian Fossey des de finals de la dècada dels anys 60 per a completar un model diacrònic d’estudi. Segons explica Alejandro Romero, «la particularitat d’aquesta investigació és la possibilitat de contrastar informació a partir de l’estudi d’ossos i dents dels individus la història de vida dels quals ha sigut documentada a llarg termini i dels quals es disposa d’un excepcional i únic conjunt de dades sobre el desenvolupament, el comportament i l’adaptació d’aquests».

El treball fet pels investigadors de la UA i la UB en aquests centres internacionals forma part del projecte «Ecologia dental i comportament alimentari en grans simis africans», liderat per Alejandro Romero i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb una duració de tres anys, fins a setembre del 2024.

L’investigador del Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant té una llarga trajectòria en l’estudi de restes dentals i fòssils i ha col·laborat en múltiples treballs antropològics i d’història evolutiva relacionats amb caçadors-recol·lectors, primats i altres depredadors prehistòrics com l’os de cara curta, el major carnívor de l’edat de gel.

Pujar