elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'escriptor peruà Fernando Iwasaki participarà el pròxim dilluns en la jornada del CeMaB 'La literatura hispanoamericana del Boom als nostres dies'

L'escriptor peruà Fernando Iwasaki participarà el pròxim dilluns en la jornada del CeMaB 'La literatura hispanoamericana del Boom als nostres dies'
  • Participaran juntament amb Iwasaki els professors de la Universitat de Granada, Ángel Esteban i Ana Gallego

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) organitza el pròxim dilluns 17 de maig, a les 16 h, la Jornada «La literatura hispanoamericana del boom els nostres dies: recepció crítica i editorial a Espanya», que comptarà amb la participació de l’escriptor peruà Fernando Iwasaki i els professors Ángel Esteban i Ana Gallego, de la Universitat de Granada. Aquesta activitat tindrà un format en línia i podrà seguir-se a través del canal de YouTube del CeMaB. Eva Valero, directora del CeMaB, i Carmen Alemany, catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la UA, presentaran la jornada.

Valero detalla que «reprenem aquesta activitat en el que serà una ocasió per a reflexionar sobre la recepció a Espanya de la literatura del boom als nostres dies, en la crítica literària i periodística i en el mercat editorial, una jornada que va quedar enlaire al març de l’any passat per l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i el confinament general».

La jornada formava part de les activitats organitzades pel CeMab al voltant de l’exposició «El boom. La literatura llatinoamericana torna a creuar l’Atlàntic», organitzada pel MUA, el CeMaB i el Museo del Escritor de Madrid, una mostra que va ser inaugurada al MUA al febrer de 2020.

El boom de la literatura llatinoamericana

En els anys 60 es va produir el que es va conèixer com el boom de la literatura llatinoamericana, una època en la qual es van escriure alguns dels llibres en espanyol més importants del segle XX per part d’autors hispanoamericans. Alguns situen com el començament del boom la publicació feta a Espanya per l’editorial Seix Barral de la novel·la La ciudad y los perros, de Mario Vargas Llosa, el 1963. També en aquell mateix any es va publicar Rayuela, de Julio Cortázar, però en aquest cas per part de l’editorial Sudamericana de Buenos Aires. Uns anys abans, Carlos Fuentes va publicar La región más transparente, en el Fondo de Cultura Económica de Mèxic. L’èxit d’aquests llibres i, per descomptat, el de Cien años de soledad de Gabriel García Márquez, publicat també per l’Editorial Sudamericana de Buenos Aires, l’any 1967, i d’altres posteriors, a més, va fer mirar cap endarrere i rescatar altres autors com és el cas de Miguel Ángel Asturias, Juan Carlos Onetti que va ser arrossegat pel boom –en les seues pròpies paraules–, o el mateix Borges, els principals llibres del qual havien sigut escrits molt abans, i no obstant això no s’havien publicat a Espanya. A més d’aquests escriptors s’inclouen en la mostra Álvaro Mutis, José Donoso, Augusto Monterroso, Ernesto Sábato, José Lezama Lima, Augusto Roa Bastos, Manuel Mujica Láinez, Alejo Carpentier, Adolfo Bioy Casares, Manuel Puig, Mario Benedetti, Ernesto Cardenal, entre d’altres.

El fenomen del boom és complex i multicausal, es produeix com a resultat d’una combinació de factors literaris, editorials, econòmics, polítics i socials, això fa, entre altres coses, que siga molt difícil delimitar-lo i establir amb claredat si un autor en forma part o no, perquè per exemple, hi ha casos d’escriptors que no es pot dir que han sigut protagonistes, però que malgrat això, se n’han beneficiat o hi han tingut una presència, encara que siga lateral. Per això, com afirmen els comissaris de la mostra, incorporem la majoria d’autors hispanoamericans que considerem importants en l’època. Aquesta exposició no pretén definir un llistat exhaustiu, ni delimitar-lo.

Pujar