elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'empresa derivada, spin-off, de la UA Lucentia Lab està desenvolupant el primer comptador de peixos per a granges marines juntament amb el grup empresarial Derwent

L'empresa derivada, spin-off, de la UA Lucentia Lab està desenvolupant el primer comptador de peixos per a granges marines juntament amb el grup empresarial Derwent
  • Aquest innovador sistema suposarà una revolució per a l’aqüicultura en poder calcular amb precisió la quantitat d’aliment

L’empresa derivada de la Universitat d’Alacant Lucentia Lab S. L. està desenvolupant juntament amb Derwent Group, grup empresarial especialitzat en aqüicultura, un sistema innovador que permetrà comptar amb precisió el nombre de peixos que hi ha en les granges marines de peixos i poder calcular, en conseqüència, la quantitat d’aliment que cal subministrar-los. «Es tracta del primer dispositiu d’aquestes característiques que existirà en el món i suposarà una revolució per a la indústria», assegura Santiago Colomo, responsable de desenvolupament de negoci de Lucentia Lab, qui explica que la posada en marxa se traduirà en un gran estalvi per a les empreses, que perden en aquest concepte una mitjana de 800.000 euros a l’any, però també una millora per al medi ambient perquè s’eliminen quasi per complet els residus en la mar derivats dels excedents d’aliment: «Normalment se’n posa de més perquè no els falte el menjar, que acaba depositant-se en el fons i genera també altres problemes, com el fet que atrau els depredadors i molts peixos moren d’estrès en notar la proximitat d’aquests».

Fins ara el càlcul s’està fent de manera estimativa a través d’un sonar i això té com a conseqüència el desaprofitament de grans quantitats d’aliment. «Cal tenir en compte que en una gàbia d’orades o llobarros pot haver-hi fins a 350.000 unitats i un terç de la despesa és en l’alimentació», explica Eloy Meseguer, director general d’enginyeria de Derwent.

Bioscanner és el nom que han donat a aquesta aplicació que, encara en fase de proves, es compondrà d’una peça de robòtica, un dron submarí, que prendrà imatges subaquàtiques de les gàbies on es troben els peixos per a després ser processades amb tecnologies d’aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial. En aproximadament un any aquest «comptador de peixos» serà una realitat, afirma Meseguer. De fet, ja s’han fet de manera satisfactòria les primeres proves de concepte que han donat com a resultat estimacions correctes.

L’aplicació d’aquest nou sistema de gestió suposarà també una millora de les condicions de cria dels peixos, fet que pot donar pas a la creació, per exemple, d’una certificació de benestar animal com ja existeix en altres espècies, ens conta Santiago Colomo.

Lucentia Lab SL forma part del Parc Científic de la Universitat d’Alacant. L’empresa va nàixer fa 15 anys promoguda per acadèmics i professionals de prestigi reconegut en diferents àrees i té com a objectiu proporcionar un servei d’assessoria, desenvolupament, manteniment i formació en els projectes d’Intel·ligència de Negoci (Business Intelligence, BI) a les empreses. Per a això utilitza tècniques avançades d’elaboració d’estratègies, extracció de requisits, disseny i generació de magatzems de dades, quadres de comandament i anàlisi de Big Data.

Pujar