elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'avaluació del risc en violència de gènere, tema central d'un nou curs d'estiu de la UA

  • Durant tres jornades s’estudiaran les principals eines d’avaluació del risc en el context policial i forense

  • Els organitzadors aposten per millorar la resposta institucional a través de la coordinació i el treball en xarxa entre els diferents agents intervinents

L’avaluació del risc en l’àmbit de la violència de gènere comporta una dificultat manifesta, tal com asseguren els experts en aquesta matèria. Amb l’objectiu de donar a conèixer de manera pràctica les principals eines d’avaluació del risc en el context policial i forense, la Universitat d’Alacant ofereix el curs d’estiu L’Avaluació del Risc en Violència de Gènere. 

Amb direcció de la professora Mar Pastor, el curs començarà dilluns que ve, 19 de juliol, a les 9 hores i acabarà el dijous 21, en format en línia, i tractarà també els protocols d’actuació a Espanya i a Llatinoamèrica per a extraure’n els aspectes més positius. El programa exposarà altres temes com el risc de reincidència i homicidi, el perfil del feminicida, l’exposició dels menors a la violència de gènere, el risc de violència de gènere en malalts mentals greus, o el paper de les forces i cossos de seguretat de l’estat i dels instituts de medicina legal i ciències forenses en l’avaluació del risc en violència de gènere.

Els organitzadors del curs puntualitzen que «la pandèmia generada per la crisi sanitària de la COVID-19 ha tingut una important repercussió sobre les víctimes de violència gènere, raó per la qual en el curs exposarem la seua repercussió sobre el risc a què estan exposades les víctimes, així com la  necessitat, tal com estableix el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere, de millora de la resposta Institucional a les víctimes de violència de gènere mitjançant la coordinació i el treball en xarxa. Una bona coordinació entre els diferents agents intervinents reduirà la victimització secundària i millorarà la confiança de les víctimes en les institucions. Tot això contribuirà de manera notable a una millor protecció de les víctimes».

Programa

Dilluns 19 de juliol 2021

9.00-9.30: Inauguració del curs. Natalia Albadalejo Blázquez. Directora Departament Psicologia de la Salut. Universitat d’Alacant.

9.30-11.30: Taula redona: «Situació actual a Espanya de la valoració del risc en violència de gènere».

Moderador: Fernando Rodes Lloret. Professor associat Departament Psicologia de la Salut. Mèdic Forense. Cap servei Clínica Mèdic Forense. Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant.

Intervinents:

-Marta Grijalba Mazo. Mèdica forense. Assessora de la Direcció General per al Servei Públic de Justícia. Ministeri de Justícia.

-Eneko Barberia Marcalain. Metge forense. Assessor de la Direcció General per al Servei Públic de Justícia. Ministeri de Justícia. Vocal Comitè Científic Consell Mèdic Forense.

11.30-12.00: PAUSA-CAFÈ

12.00-13.30: La valoració dual del risc de reincidència i homicidi en violència de gènere.

Juan José López Ossorio. Cap d’àrea d’anàlisi VioGèn i Criminalitat, Direcció General de Coordinació i Estudis Secretaria d’Estat de Seguretat. Ministeri de l’Interior.

13.30-14.30 Conseqüències de la pandèmia per COVID-19 (confinament i postconfinament) en el risc i la protecció de les víctimes de violència de gènere.

José María Montero Juanes. Director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Càceres. Vocal del Comitè Científic del Consell Mèdic Forense.

16.00-17.00: Dificultats en l’avaluació del risc en violència de gènere.

Mar Pastor Bravo. Professora associada Departament Psicologia del a Salut. Metge forense. Cap de secció de la Unitat de Valoració Forense Integral de Violència de Gènere de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant. Vocal del Comitè Científic del Consell Mèdic Forense.

Dimarts 20 de juliol 2021

9.30-11.00: Homicidi en violència de gènere I: situació global, epidemiologia i legislació. Model de protocol llatinoamericà d’investigació de les morts violentes de dones per raons de gènere.

Mario Blanco Rodríguez. Metge forense. Cap de Servicio de Laboratori de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Sevilla. Junta d’Andalusia. Espanya. Professor associat de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. 

11.00-12.30: Homicidi en violència de gènere II: Perfil del feminicida a Espanya.

José Luis González Álvarez. Cap d’àrea d’Estudis i Formació. Direcció General de Coordinació i Estudis. Secretaria d’Estat de Seguretat. Ministeri de l’Interior.

12.30-13.00: PAUSA-CAFÈ

13.00-14.30: Homicidi en violència de gènere III: Investigació medicolegal i criminològica del feminicidi en violència de gènere. Diferències i similituds amb altres tipus de feminicidis.

José Manuel Muñoz-Quirós Caballero. Professor associat Departament Psicologia de la Salut. Mèdic forense. Servei Patologia Forense. Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant.

16.00-17.00: Nou protocol de valoració forense urgent del risc de violència.

Mar Pastor Bravo. Professora associada Departament Psicologia de la Salut. Mèdica Forense. Cap de secció d’Unitat de Valoració Forense Integral de Violència de Gènere de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant. Vocal del Comitè Científic del Consell Mèdic Forense

Dimecres 21 de juliol 2021

9.30-10.30: Metodologia en l’avaluació del risc en violència de gènere en el malalt mental greu.

Jesús Herranz Bellido. Psicòleg clínic. Professor col·laborador de la Universitat d’Alacant. exfuncionari del Cos Superior de Tècnics d’IIPP Ministeri d’Interior amb destinació a l’Hospital Psiquiàtric Penitenciari d’Alacant.

10.30-11.30: Exposició dels menors a la violència de gènere. Factors de risc.

Ana Abasolo Tellería. Metge forense. Cap de servei de Clínica Medicoforense de Biscaia de l’Institut Basc de Medicina Legal i Ciències Forenses. Responsable de les Unitats de Valoració Forense Integrals de l’IVMLCF.

11.30-12.00: PAUSA-CAFÈ

12.00-14.00: Taula redona: «El paper de les forces i cossos de seguretat de l’estat i els Instituts de medicina legal i ciències forenses en l’avaluació del risc en violència de gènere. Necessitat de coordinació entre institucions».

Moderadora: Mar Pastor Bravo. Professora associada Departament Psicologia de la Salut. Metge forense. Cap de secció d’Unitat de Valoració Forense Integral de Violència de Gènere de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant. Vocal del Comitè Científic del Consell Mèdic Forense

Intervinents:

María Jesús Cantos Cebrián. Responsable de l’àrea de Violència de Gènere, Estudis i Formació. Direcció General de Coordinació i Estudis. Secretaria d’Estat de Seguretat. Ministeri de l’Interior.

Rafael María Bañón González. Director Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Múrcia. President del Comitè Científic del Consell Mèdic Forense.

Pujar