elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA presenta 'Las alternativas tecnológicas para generar energía baja en emisiones de CO2'

  • Espanya ha elaborat el PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima) amb accions per a una reducció dràstica de les emissions de CO2

  • En el cas de la generació d’electricitat a Espanya, el pla es basa principalment en el desenvolupament de les energies renovables solar i eòlica, i també en la pràctica reducció del carbó i de gran part de l’energia nuclear

José Manuel Martínez, catedràtic de Física Aplicada de la Universitat Autònoma de Madrid, i Roberto Gómez-Calvet, professor titular de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat Europea de València, impartiran la xarrada Las alternativas tecnológicas para generar energía baja en emisiones de CO2, demà dijous 21 d’octubre a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). Aquesta proposta, organitzada per l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu, tindrà format presencial i també podrà seguir-se en línia.

La sessió serà moderada per Guillermo Bernabeu, catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant.

Els ponents detallen que, en l’actualitat, «és un fet indiscutible que el canvi climàtic és degut a les emissions a l’atmosfera de gasos d’efecte d’hivernacle, especialment de CO2, relacionats amb les activitats humanes i industrials». Avui dia, el sector de la generació de l’electricitat, juntament amb el transport, és el que més quantitat de CO2 emet a l’atmosfera. Per aquest motiu, Espanya, seguint les directrius europees, ha fet el PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima), en què s’indica, entre moltes altres coses, les accions que cal dur a terme en el període 2021-2030 per a una reducció dràstica de les emissions de CO2.

Els experts expliquen que en el cas de la generació d’electricitat a Espanya, el PNIEC detalla per a la Transició Energètica 2030 un pla basat principalment en el desenvolupament de les energies renovables solar i eòlica, com també en la pràctica reducció del carbó i de gran part de l’energia nuclear i destaquen els punts següents per a la transició energètica: El canvi climàtic i la concentració atmosfèrica de CO%u2082; Estat actual del sector de generació elèctrica a Espanya; Eliminació de plantes de carbó; Ús intensiu de plantes de cicle combinat de gas; Gran ampliació de plantes d’energia renovable sobre el nombre actual: solars i eòliques segons PNIECM; Integració de renovables intermitents i la predictibilitat d’aquestes; Integració de solar fotovoltaica a gran escala i les conseqüències que té. Corbes d’«ànec» per al cas espanyol; Gran incorporació d’emmagatzematge (no prou detallat en PNIEC) i altres temes d’interès: Hidrogen, efecte de la COVID, etc.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UADivulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.

José Manuel Martínez Duart

El catedràtic en Física Aplicada, José Manuel Martínez-Duart, va obtenir el Màster en Física en la Universitat de Michigan l’any 1965 i el doctorat a la Universitat de Pennsilvània el 1970, i va ser contractat com a visiting research scientist en l’IBM Research Center. L’any 1978 va obtenir la Càtedra d’Estat Sòlid a la UAM i més tard va ser nomenat director de l’Institut de Física de l’Estat del CSIC i de la Seu C de l’Institut de Materials de Madrid. El professor Martínez-Duart va ser el president-fundador de la Societat Espanyola de Materials i durant el bienni 2000-2001 va ser president de l’European Materials Research Society (E-MRS). També va ser president-fundador del Grup Especialitzat d’Energia de la Reial Societat Espanyola de Física. Des del punt de vista d’investigació ha publicat al voltant de 300 articles internacionals sobre les propietats de làmines primes i materials nanoestructurats, camps en els quals ha dirigit 15 tesis doctorals. També ha escrit diversos llibres, entre aquests: Nanotechnology for Microelectronics and Photonics (Elsevier, 2017) i Renewable Energies and CO2 (Springer). En l’actualitat el professor Martínez-Duart és senador de l’European Materials Research Society.

Roberto Gómez-Calvet

Professor del Departament d’Empresa de la Universitat Europea de València des de l’any 2005. També ha sigut docent durant 14 anys a la Universitat de València en els departaments de Matemàtica Econòmica Empresarial, Finances Empresarials i Direcció d’Empreses. En l’àmbit d’investigació, les línies de treball actives tracten sobre models d’eficiència i mesura de productivitat amb tècniques no paramètriques, i és autor de diversos articles, i capítols de llibres relacionats amb aplicacions en: ecoeficiència, les energies renovables variables i la seua integració en la xarxa elèctrica. Les últimes publicacions versen sobre la transició energètica a Espanya, publicades en revistes d’impacte com: Applied Energy, Renewable Energy, European Physical Journal Plus, Energies, etc. És honorary senior research fellow a De Montfort University (Leicester, UK). Formació d’enginyer industrial superior, especialitat Tècniques Energètiques per la Universitat Politècnica de València, llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, MBA per APD i doctor en Economia per la Universitat Jaume I de Castelló. En l’àmbit professional, ha exercit càrrecs de responsabilitat en diverses empreses valencianes; va començar la marxa professional en els anys 90 en la cooperativa Consum com a responsable d’optimització de subministraments i manteniment, posteriorment va treballar durant 13 anys en el diari Las Provincias, primer com a director de la secció d’Arts Gràfiques i posteriorment com a gerent de l’empresa d’Arts Gràfiques del grup. Actualment és soci de Competecnia, SL, empresa de consultoria i enginyeria en l’àmbit d’energia i medi ambient.

Pujar