26 de maig de 2020 26/5/20

Joves de Compromís presenten més de 40 mesures per a fer front a l'efecte de la crisi post Covid-19 en els joves

  • Compromís per Alacant presentarà en el pròxim ple una Declaració Institucional que recull algunes d'aquestes mesures per a ajudar a aquest sector de la població que pateix especialment les conseqüències econòmiques

Joves de Compromís han presentat una bateria de mesures per a afrontar la greus conseqüències que tindrà en les persones joves d'Alacant la crisi econòmica post Covid-19. Es tracta de quasi 40 mesures que, per a la formació progressista, ajudarien a les persones joves que són un dels sectors de població als quals la reforma laboral i la precarització de l'ocupació que va suposar més han afectat, la qual cosa els ha deixat en una posició molt vulnerable per a afrontar les conseqüències de l'aturada econòmica.

Mesures que abasten propostes d'ocupació, habitatge o planificació estratègica de les polítiques de joventut. Però també altres àmbits imprescindibles per a les i els joves com potenciar un oci alternatiu, mesures de transport urbà, educació, feminisme, inclusió social o ecologisme.

Elaboració d'un Pla de Joventut per a la ciutat que vertebre estratègicament les polítiques d'aquesta matèria o un Pla de Xoc per a l'Ocupació Juvenil són algunes de les mesures prioritàries que han reclamat per a la joventut alacantina. Però entre les més de 40 propostes també s'inclouen altres com impulsar la creació de cooperatives de joves, incloure clàusules de contractació d'aquest sector de la població en les contractes de l'Ajuntament o mesures per a potenciar l'accés a l'habitatge de les i els joves, com una bossa d'habitatges de lloguer per a aquesta població. Però el document també inclou propostes que no sols beneficiarien als joves sinó també a tota la ciutadania, encara que siga la joventut un dels sectors més beneficiats per les seues característiques, com l'ampliar els horaris d'autobusos per a donar resposta a les necessitats de les persones treballadores i ampliar la xarxa de carrilesbici; o iniciatives per a promocionar i facilitar l'esport a la ciutat com una web de reserves de pistes esportives o la reducció del plàstic d'un sol ús en instal·lacions municipals.

Tal com ha explicat Andrea Mirambell, secretària local de Joves amb Iniciativa-Compromís, “una vegada semblava que la crisi econòmica de 2007 havia arribat a la seua fi, ens deien que la joventut ja no emigrava i fins i tot que retornava, però s'oblidaven que la deterioració de les condicions de vida durant aquests anys i l'increment de la precarietat juvenil estava sent de tal calibre que ens ha marcat de manera definitiva i l'experiència de ser jove s'ha vist modificada. Les i els joves ens hem acostumat a viure amb un alt nivell d'incertesa i inseguretat vital, la qual cosa ha acabat creant una bretxa generacional, quant a oportunitats d'accés a l'ocupació i a l'habitatge, a la qual se suma que se'ns aveïna una altra crisi econòmica en la qual una vegada més, la joventut serà una de les franges d'edat més afectada. Aquestes propostes podran pal·liar els efectes de la crisi esdevenidora en la joventut alacantina.”

En aquest sentit les dades de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, presentats al febrer d'aquest mateix any recollien com 9 de cada 10 ocupació joves eren temporals, i com a la Comunitat Valenciana el 38,8% del total de les persones entre 16 i 29 anys i el 50% de la població d'entre 30 i 34 anys està en risc de pobresa, unes dades alarmants tenint en compte que són anteriors als efectes econòmics de la crisi del Covid-19.

D'altra banda, Míriam Furtat, Secretària Comarcal de Joves PV- Compromís l'Alacant ha destacat la importància de la participació dels joves en l'elaboració de la resposta política a les necessitats de la joventut i ha recordat que per a l'elaboració d'aquestes mesures s'ha comptat amb la participació de les entitats juvenils de la ciutat així com del Consell de la Joventut d’Alacant, que van aportar en diferents reunions mantingudes. "És imprescindible tindre en compte la joventut, i les mesures específiques que necessitem. Som un dels grans col·lectius oblidats de l'Ajuntament d'Alacant, i la situació de vulnerabilitat que ens colpeja des de fa temps necessita de mesures específiques per a no ser, una vegada més, qui més patisca les conseqüències de la crisi", ha afirmat Furtat.

Des de Compromís per Alacant presentaran aquesta bateria de mesures elaborades pels joves en la Junta de Portaveus i esperen que algunes puguen ser aplicades a curt termini per a fer front a la situació de la joventut alacantina. També presentaran una Declaració Institucional en el Ple Ordinari de maig que recull alguna d'aquestes mesures.

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
Pujar