elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la Universitat d’Alacant participen en el ‘Pint of Science Alacant’ 2022

Investigadors de la Universitat d’Alacant participen en el ‘Pint of Science Alacant’ 2022
  • El festival de divulgació científica en bars celebra la 7a edició els dies 9, 10 i 11 de maig en diversos locals de la ciutat amb investigadors de la UA, UMH i l’Institut de Neurociències d’Alacant

MÉS FOTOS
Investigadors de la Universitat d’Alacant participen en el ‘Pint of Science Alacant’ 2022 - (foto 2)
Investigadors de la Universitat d’Alacant participen en el ‘Pint of Science Alacant’ 2022 - (foto 3)
Investigadors de la Universitat d’Alacant participen en el ‘Pint of Science Alacant’ 2022 - (foto 4)

 

La 7a edició del Festival de Divulgació Científica en Bars ‘Pint of Science‘ (PoS) torna a Alacant els dies 9, 10 i 11 de maig del 2022. Investigadors de la Universitat d’Alacant (UA), la Universitat Miguel Hernández (UMH) i l’Institut de Neurociències d’Alacant parlaran sobre els seus camps d’estudi amb un llenguatge accessible i pròxim a La Tremenda Bodeguita (dilluns), la Sala Clan Cabaret (dimarts) i la Llibreria Pynchon & Co (dimecres) de 19 a 21 hores.

Concretament, en aquest PoS 2022 la ciutat alacantina acull sis ponències amb científics i científiques sobre diferents matèries: Ments Meravelloses («Dame un imán y te diré qué tienes en la cabeza» amb Silvia De Santis i «El cerebro humano: el universo hecho consciencia» amb Luis Miguel Gutiérrez, tots dos de l’Institut de Neurociències d’Alacant); El nostre Cos («¿Nos engaña nuestro cerebro?» amb Nicolás Cuenca de la UA «Uso de plantas de la dieta en la mejora de la obesidad desde una perspectiva científica» amb María Herranz de la UMH); i Planeta Terra cridant a Alacant («Un planeta de microbios» per Pepa Antón i «Aumento de medusas ¿la "Venganza" de Gaia?» amb César Bordehore, tots dos investigadors de la UA).

Cites amb investigadors UA

El dimarts 10 de maig, a la Sala Clan Cabaret (C/ Capità Segarra, 16. Alacant), el catedràtic de la UA Nicolás Cuenca tractarà si el cervell, considerat el sistema més complex, és infal·lible. En aquesta xarrada ensenyarà que no tot és el que sembla a través de curioses il·lusions òptiques i jocs, i indagarà com funciona el processament d’imatges en la retina i en l’escorça visual.

El dimecres 11 de maig, a la Llibreria Pynchon & Co (C/ Segura, 22. Alacant), serà el torn de la catedràtica de Microbiologia Pepa Antón amb la seua intervenció sobre els microorganismes que estan en (quasi) totes les parts: sòls, aigües, en associació amb plantes i animals, fins i tot en l’aire o en ambients extrems on altres organismes no podrien viure, i com el seu estudi és essencial per a entendre l’origen i l’evolució de la vida, en la regulació del clima… A més, explicarà com s’utilitzen per a eliminar contaminació en agricultura, en el tractament d’aigües, etc.

A continuació, el biòleg de la UA Cessar Bordehore parlarà de les hordes de meduses que cada any piquen desenes de milers de banyistes en moltes platges del món. Encara que generalment les reaccions a les picades no passen de picor i algun efecte sistèmic, algunes espècies poden ser mortals, sobretot en latituds tropicals. Bordehore aprofundirà en algunes accions de l’ésser humà com la contaminació de la mar per fertilitzants, la sobrepesca o la construcció d’infraestructures marítimes, que poden ajudar a generar més i més meduses.

PoS 2022

El Pint of Science Alacant 2022 està organitzat per voluntaris del sector científic i membres de la Associació de Divulgació Científica d’Alacant (ADC Alacant), amb la col·laboració d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat d’Alacant (UA), i la revista de divulgació científica de la Universitat Miguel Hernández «UMH Sapiens». Patrocinen l’empresa Sinergies en Salut i la Llibreria 80 Mundos.

La iniciativa ‘Pint of Science‘ (PoS) va nàixer al maig del 2013 en l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la investigació que feien a persones afectades per diferents malalties mentals. La idea ràpidament es va replicar en altres països fins que l’any 2015 es va fer la 1a edició de PoS a Espanya.

Dels 25 països que formen part del festival, Espanya serà el país del món que més esdeveniments acollirà en aquesta setena edició. Durant tres dies, 372 científics (166 científiques i 173 científics) oferiran xarrades i activitats de tota mena en un total de 62 bars, en les quals tractaran temes d’actualitat amb un llenguatge molt accessible i per a un públic que tindrà la possibilitat de fer preguntes a alguns dels científics més rellevants del panorama nacional i local a la ciutat d’Alacant. Totes les xarrades són gratuïtes.

Pujar