elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la UA imparteixen un curs dirigit a agents mediambientals del MITECO sobre espècies marines vulnerables

Investigadors de la UA imparteixen un curs dirigit a agents mediambientals del MITECO sobre espècies marines vulnerables
  • Organitzat juntament amb la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, les sessions pràctiques són el 6 i 7 d’octubre al Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) i a l’illa de Tabarca

MÉS FOTOS
Investigadors de la UA imparteixen un curs dirigit a agents mediambientals del MITECO sobre espècies marines vulnerables - (foto 2)
Investigadors de la UA imparteixen un curs dirigit a agents mediambientals del MITECO sobre espècies marines vulnerables - (foto 3)
Investigadors de la UA imparteixen un curs dirigit a agents mediambientals del MITECO sobre espècies marines vulnerables - (foto 4)

 

La Universitat d’Alacant (UA) i la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) han impulsat un curs per a identificar i destriar espècies marines vulnerables d’altres espècies semblants d’interès pesquer. Dirigit als agents de medi ambient (AMA) del medi marí, dependents de la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina del MITECO, el curs és impartit per personal docent del Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR).

Els participants duran a terme diverses sessions pràctiques durant el 6 d’octubre al Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR), i el divendres 7 visitaran la Reserva Marina de l’Illa de Tabarca guiats per investigadors de la UA.

El curs Capacitació en Identificació i Distinció d’Espècies Marines Vulnerables d’Altres Espècies d’Interès Pesquer va arrancar el 26 de setembre amb classes teòriques en modalitat en línia en les quals s’han tractat les principals amenaces a la biodiversitat i el marc normatiu d’actuació sobre les espècies marines pesqueres i protegides. Entre altres espècies, les sessions s’han centrat en cetacis, tortugues marines, taurons i ratlles, algues i fanerògames, crustacis i mol·luscos.

Formació específica

La Fundació Biodiversitat del MITECO està reforçant el programa de formació en Xarxa Natura 2000 marina destinat al personal de les administracions públiques competents en la gestió i a altres destinataris, a través dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la Unió Europea NextGenerationEU.

La necessitat de capacitar i implicar actors clau en la gestió de la biodiversitat marina és una prioritat identificada en l’estratègia de capacitació elaborada en el marc del projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundació Biodiversitat.

En aquest context, en col·laboració amb la UA, l’objectiu és abordar la necessitat de donar una formació específica als agents de medi ambient i altres destinataris implicats en la identificació i distinció d’espècies marines vulnerables d’altres espècies similars d’interès pesquer o objecte d’infracció.

Els AMA del medi marí tenen com a principal funció la inspecció, supervisió i control dels treballs i activitats sobre la biodiversitat marina realitzades en les aigües jurisdiccionals espanyoles. Per a exercir la vigilància i el control de la biodiversitat marina, els AMA incorporats recentment necessiten estar capacitats amb el coneixement necessari per a exercir la seua funció durant les tasques d’inspecció que duen a terme, per exemple, a les llotges, i poder identificar les espècies marines que estan catalogades com a espècies vulnerables d’altres de comercials. Una dentificació correcta permetrà posar en pràctica un sistema d’alerta primerenca que facilite l’activació dels protocols d’actuació pertinents segons establisca la normativa.

Pujar