elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les intervencions educatives són efectives per a prevenir el sexisme entre l’estudiantat de secundària

Les intervencions educatives són efectives per a prevenir el sexisme entre l’estudiantat de secundària
  • El projecte Lights4Violence, liderat per la investigadora de la UA Carmen Vives, ha comptat amb la participació de 1.146 joves de diferents ciutats europees i persegueix fomentar les relacions de parella saludables i no violentes

MÉS FOTOS
Les intervencions educatives són efectives per a prevenir el sexisme entre l’estudiantat de secundària - (foto 2)
Les intervencions educatives són efectives per a prevenir el sexisme entre l’estudiantat de secundària - (foto 3)

És possible dur a terme intervencions educatives que promoguen una disminució del sexisme entre les persones joves i així ho demostra un estudi europeu que analitza els resultats del projecte Lights4Violence, realitzat entre estudiants de secundària de diferents ciutats europees (Alacant, Roma, Iasi, Matosinhos, Poznan i Cardiff). L'estudi ha sigut liderat per la investigadora de l'Àrea d'Epidemiologia i Salut Pública del CIBER (CIBERESP) i professora en la Universitat d'Alacant, Carmen Vives Cases, i ha comptat amb la participació de Belén Sanz, investigadora del CIBERESP en l’Escola Nacional de Sanitat de l'Institut de Salut Carles III.

La intervenció Lights4Violence s'ha basat en el model per al desenvolupament positiu de la joventut, que mira cap a les fortaleses dels/de les adolescents, i emfatitza el desenvolupament de capacitats (personals, morals, cognitives, conceptuals i socials) que poden servir de suport per a prevenir i afrontar problemes com la violència de parella.

Aquesta intervenció educativa constava de dues parts, 10 sessions teòriques i cinc pràctiques en les quals mitjançant videocàpsules s'havien de resoldre situacions de parella. Realitzat en un total de 1.146 estudiants de 12 a 17 anys, 575 del grup d'intervenció i 571 del control, aquest treball publicat en BMC Public Health mostra que els xics tenien valors mitjans de sexisme més elevats que les xiques, i aquestes diferències van ser majors en el sexisme hostil que en el benvolent.

El sexisme ambivalent està format per l'hostil i el benvolent. El primer fa referència a actituds obertament negatives cap a les dones i estableix una relació de dominació i control de l'home sobre la dona, i emfatitza les diferències entre sexes establint jerarquies que devaluen la dona. D'altra banda, el sexisme benvolent inclou formes de sexisme més subtils, que tendeixen a considerar el sexe femení com a fràgil, que requereix protecció de l'home i li atribueix qualitats estereotipades amb un concepte de feminitat tradicional.

Segons explica la investigadora del CIBERESP en l'ISCIII, Belén Sanz, "el sexisme benvolent descriu les relacions heterosexuals com a necessàries per a aconseguir la felicitat i el ple desenvolupament, mostra rebuig i discriminació cap a les homosexuals i bisexuals. Per tant, aquesta dualitat entre els dos components del sexisme ambivalent cala en l'estructura social i estableix interdependència entre els dos sexes i, alhora, prioritza la dominació heterosexual masculina en la societat".

Pujar