elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Geogimcana 2021 a la Universitat d'Alacant es desenvolupa en format virtual a través d'una dotzena de vídeos de contingut geològic

La Geogimcana 2021 a la Universitat d'Alacant es desenvolupa en format virtual a través d'una dotzena de vídeos de contingut geològic
  • Elaborats per a mantenir la seguretat per la pandèmia de COVID-19, anticipen l’augment de participació d’estudiants, xifrat en mil cada any

Amb l’objectiu de promoure la cultura científica en l’àmbit de la geologia i impulsar les vocacions científiques entre els més joves, el Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient i la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant organitzen i celebren cada any i des del 2012 la Geogimcana. El format tradicional de la Geogimcana consisteix en un itinerari a peu que combina parades amb explicacions directes i altres proves de destresa i enginy a l’aire lliure. En cadascuna d’aquestes parades, especialistes en diferents disciplines geològiques ajuden els estudiants a interpretar els trets geològics més característics de la zona, remarcant el valor pedagògic del paisatge alacantí, amb inici a la platja de Sant Joan i final a la cala de la Palmera del cap de l’Horta.

Cada any hi participen més de mil estudiants de secundària procedents d’instituts de tota la província d’Alacant, mentre un bon nombre d’ells queda en llista d’espera, a causa de l’alta demanda d’aquesta activitat. No obstant això, enguany l’actual situació anticipa l’augment en la xifra de participants. Per motiu de la pandèmia provocada per la COVID-19, la Geogimcana 2021 té format virtual, i per dur-la a terme, la UA ha elaborat dotze vídeos que permeten seguir l’itinerari virtual per la platja de Sant Joan i el cap de l’Horta i, a més, serveixen de material de treball per a professorat i estudiants interessats en aquesta activitat. Professorat i estudiants del grau en Geologia d’UA expliquen i ajuden a interpretar els trets geològics més característics d’aquesta zona d’Alacant, on l’entorn litoral ofereix un perfecte escenari per a l’aprenentatge de la geologia.

La Geogimcana s’adreça a estudiants de quart de l’ESO i primer de batxillerat, els quals descobriran en la dotzena d’itineraris virtuals els secrets geològics de la platja de Sant Joan i del cap de l’Horta.

Els dotze vídeos són: L’arena regenerada de la platja de Sant Joan; Com es construeix l’escala del temps geològic; Les roques del cap de l’Horta; Els principis de l’estratigrafia; Com s’elabora una columna estratigràfica; Discordances angulars: reconstruint la història geològica; Els fòssils guia; La forma de la costa no és capritxosa; Les falles i els terratrèmols; Erosió i meteorització al Cap; La història geològica del cap de l’Horta, i Els esculls d’algues i vermètids.

Des que va començar l’any 2012, la Geogimcana ha posat de manifest l’enorme interès que susciten les activitats de camp entre el professorat i estudiants, ja que la geologia és una ciència natural, i consegüentment, arriba a la seua màxima i millor expressió en contacte directe amb la natura.

Aquesta activitat d’educació ambiental i ciència rep el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.

Pujar