elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA forma part d’un equip multidisciplinari per a la identificació d’espècies exòtiques en aigües espanyoles

La UA forma part d’un equip multidisciplinari per a la identificació d’espècies exòtiques en aigües espanyoles
La UA forma part d’un equip multidisciplinari per a la identificació d’espècies exòtiques en aigües espanyoles
  • En el treball, publicat recentment en la revista Diversity, s’han identificat un total de 574 espècies, de les quals el 35 % han sigut introduïdes en el Mediterrani Occidental, el 34 % en el golf de Biscaia i la costa ibèrica i el 31 % a la regió macaronè

MÉS FOTOS
La UA forma part d’un equip multidisciplinari per a la identificació d’espècies exòtiques en aigües espanyoles - (foto 2)

 

El catedràtic de Zoologia del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant (UA), Alfonso Ramos, ha format part de l’equip científic multidisciplinari que ha analitzat, a partir d’un inventari de les espècies exòtiques registrades en les aigües marines espanyoles des de l’any 1800 fins a finals del 2021, les vies d’introducció principals d’aquestes espècies, tant a nivell nacional com regional.

Liderat per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO, CSIC) amb la col·laboració del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i les universitats d’Alacant, Màlaga i Autònoma de Madrid, en aquest estudi es recopilen dades procedents de diverses fonts com a publicacions científiques, programes de seguiment i iniciatives de ciència ciutadana, entre d’altres.

En el treball, publicat recentment en la revista Diversity, s’han identificat un total de 574 espècies, de les quals el 35 % han sigut introduïdes en el Mediterrani Occidental, el 34 % en el golf de Biscaia i la costa ibèrica, i el 31 % a la regió macaronèsica. En general, les espècies al·lòctones han augmentat la presència en les nostres costes durant els últims 20 anys, entre les quals abunden els invertebrats per damunt dels productors primaris (com macroalgues i microalgues), els vertebrats i els patògens. «L’estreta col·laboració amb experts nacionals i internacionals ha sigut essencial per a validar el llistat d’espècies i, d’aquesta forma, establir la llista base actualitzada d’espècies al·lòctones i invasores en les aigües marines d’Espanya», explica Lydia Png, investigadora del Centre Oceanogràfic de Balears i primera autora de l’estudi.

«En el cas de la costa d’Alacant, els últims anys s’ha produït un increment de les espècies exòtiques d’origen lessepsià, en honor a l’enginyer Ferdinand de Lesseps i constructor del canal de Suez, procedents del Mar Roig i que han travessat aquest canal i han arribat al Mediterrani occidental», detalla des de la UA Alfonso Ramos.

Del conjunt d’espècies al·lòctones registrades, més del 50 % es troben establides en les costes espanyoles i aproximadament el 10 % presenta caràcter invasor, especialment en el Mediterrani occidental. Cal destacar que el transport marítim està considerat la via d’introducció principal d’espècies al·lòctones –bé en les aigües de llast, com a organismes incrustats en els cascos, o associats a altres tipus de mitjans– i són la causa del 77 % de les espècies inventariades en les tres regions. La segona via principal d’introducció està relacionada amb activitats d’aqüicultura, com ara la contaminació de material de viver o paràsits en animals, que suposa més del 10 % del total de les espècies registrades, predominantment en el golf de Biscaia i la costa ibèrica.

Les dades obtingudes confirmen que la introducció d’espècies exòtiques és un procés multifacètic que implica diversos factors com la regió i la via disponible d’introducció i, fins i tot, els canvis mediambientals al llarg del temps.

Pujar