elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una exposició de la Universitat d'Alacant rep un dels Premis Nacionals d'Arquitectura Efímera

Una exposició de la Universitat d'Alacant rep un dels Premis Nacionals d'Arquitectura Efímera
  • La mostra, que explica com es van poder erradicar les malalties infeccioses associades a la pobresa gràcies a les sinergies científiques, ha rebut el premi Emporia de Plata al millor muntatge d’una exposició efímera transportable i itinerant

Els Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera han reconegut el treball expositiu de la mostra «Sinergies. Les malalties de la pobresa a l’Europa mediterrània contemporània. Les lliçons de la història», de la Universitat d’Alacant, amb el Premi Emporia de Plata en la desena edició dels guardons.

El jurat ha destacat que «Sinergies és una exposició de caràcter social, però de fons medicocientífic i missatge potent: l’erradicació de malalties infeccioses associades a la pobresa gràcies a l’educació i a les polítiques socials. Amb una sala de 110 metres i una economia continguda, es va dissenyar un suport base que recull el rerefons científic a partir d’un perforat informe i sinuós, orgànic, que emula la malaltia, la infecció que avança, sobre la netedat dels paral·lelepípedes que serveixen de suport a la mostra. Els continguts expositius s’adapten als espais perduts del suport que, a partir del perforat, proposen mirades creuades a través de cadascuna de les fites, les quals adquireixen sentit en el seu conjunt i interconnectades, i en què la moqueta és un altre pla de comunicació, àgil i efectiu».

L’exposició ha sigut coordinada pel Grup Balmis d’Investigació en Història de la Ciència, Cures en Salut i Alimentació de la Universitat d’Alacant i és un dels resultats finals del projecte d’investigació «Passat i present en el control de les malalties de la pobresa desateses: l’exemple històric de l’Europa mediterrània i la cooperació sanitària internacional», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i que forma part del projecte coordinat «Catàstrofe sanitària i cooperació internacional en temps de crisi: Europa 1918-1945».

En concret, la mostra està comissariada per la professora Maria Eugenia Galiana-Sánchez, investigadora principal del projecte i directora del Grup Balmis d’Investigació. En l’elaboració del discurs expositiu i en la preparació dels continguts hi han participat investigadors del Grup Balmis i del Grup Interuniversitari d’Investigació Sanitat, Història i Societat (SANHISOC) de les universitats d’Alacant i de València. També ha comptat amb la col·laboració de la Càtedra Emili Balaguer de Bioètica, Història de la Medicina i Medicina Social, de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere de la Universitat d’Alacant (IUIEG), de l’Institut Interuniversitari López Piñero i de la Xarxa Nivells de Vida, Salut, Nutrició i Desigualtats (Xarxa NISALdes).

Del disseny i de la producció se n’ha encarregat el gabinet Rocamora Arquitectura y Diseño, d’Elx, especialistes en instal·lacions efímeres i amb una dilatada i reconeguda trajectòria en el món de les exposicions i la museografia.

Pujar