elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts de tot el món tracten en la Universitat d'Alacant els reptes de la restauració ecològica

Experts de tot el món tracten en la Universitat d'Alacant els reptes de la restauració ecològica
  • La XII Conferència Europea de Restauració Ecològica té lloc en format en línia en la UA entre el 7 i el 10 de setembre

La trobada té com a objectiu donar a conèixer estratègies i pràctiques de restauració ecològica de zones degradades com una alternativa per a solucionar els problemes mediambientals i contribuir al desenvolupament sostenible durant el segle XXI, elements fonamentals per a complir amb els objectius de les convencions principals de l’ONU en relació amb el canvi climàtic, la desertificació i la biodiversitat.

Aquesta XII Conferència del capítol europeu de la Societat Internacional per a la Restauració Ecològica (SER Europa) té com a lema «Un nou pacte verd per a la naturalesa a Europa: ciència i acció política cap a la restauració socioecològica». Una trobada que havia d’haver-se fet de manera presencial al setembre del 2020. La pandèmia va obligar a retardar-la fins a enguany en què es fa en format telemàtic organitzada pel Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant i l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi “Ramón Margalef”, amb el suport de diferents Institucions.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el secretari d’estat del Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán Fernández, i la subdirectora de la DG Medi Ambient de la Comissió Europea, Joanna Drake, seran els encarregats d’inaugurar una trobada en la qual prop de 400 experts de tot el món discutiran temes d’actualitat com la manera de revertir la contaminació de les aigües, gestionar els boscos d’una manera sostenible contra els incendis forestals, mitigar el canvi climàtic, gestionar els rius per a reduir el risc d’avingudes, o recuperar ecosistemes degradats per a reduir els riscos per a la salut humana, entre altres qüestions d’actualitat.

El catedràtic d’Ecologia de la Universitat d’Alacant i president de SER Europa, Jordi Cortina Segarra, assenyala que «en el marc de l’Estratègia Europea de Biodiversitat, la Comissió Europea està discutint una futura llei europea de restauració, que probablement implicarà plans nacionals de restauració». En aquest sentit, l’ONU ha declarat 2021-2030 la dècada internacional de la restauració ecològica «fet que suposa una gran oportunitat per a definir desafiaments futurs, dissenyar estratègies i ampliar l’impacte d’aquesta iniciativa, en línia amb el coneixement i els debats que sorgiran en aquesta XII Conferència de SER Europa», afirma.

Cortina ha apuntat que Alacant «en ser una de les zones més seques d’Europa, és especialment vulnerable al canvi climàtic i a la desertificació» i ha assenyalat que compta amb «una llarga tradició de restauració ecològica que s’estén per tot el sud-est ibèric», com la restauració de boscos, creació d’aiguamolls o restauració de pedreres, entre altres iniciatives, i ha destacat la implicació de la Universitat d’Alacant a través de projectes d’investigació i acords amb administracions ambientals i empreses públiques i privades.

Societat Internacional de Restauració Ecològica

La Societat per a la Restauració Ecològica (SER) és la societat professional de referència en aquesta disciplina. Promou la ciència, la pràctica i la política de la restauració ecològica per a protegir la biodiversitat, millorar l’adaptació al canvi climàtic, mitigar-ne els efectes, i restablir una relació harmònica entre la naturalesa i la societat. Treballa de manera activa per a fer de la restauració ecològica un component fonamental dels programes de conservació i desenvolupament sostenible a tot el món, d’acord amb la seua capacitat per a brindar a les persones l’oportunitat de reparar el mal ecològic i millorar el benestar humà.

Durant quasi tres dècades, SER ha donat veu a aquesta disciplina i ha proporcionat un lideratge en tots els aspectes del desenvolupament. SER és una xarxa global dinàmica de més de 3.000 membres que fomenten l’intercanvi de coneixements i experiències entre els professionals de la restauració ecològica i els científics de diverses disciplines. A més de difondre l’ús d’eines, tecnologies i de troballes científiques d’avantguarda, SER promou activament les millors pràctiques a tot el món. La Societat reuneix investigadors, tècnics, artistes, sociòlegs, economistes, advocats i legisladors per a definir i comunicar l’excel·lència en el camp de la restauració. Des de la creació de la Societat, els seus tallers, publicacions i xarxes internacionals de col·laboració han proporcionat directrius sobre restauració a individus i organitzacions a tot el món. SER Europa compta amb 300 professionals i organitzacions membre en 37 països, i entitats afiliades a nivell nacional en 6 d’aquests.

Pujar