elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts internacionals aborden a la Universitat d’Alacant la urgent necessitat de frenar el declivi dels insectes

Experts internacionals aborden a la Universitat d’Alacant la urgent necessitat de frenar el declivi dels insectes
  • El XX Congrés Ibèric d’Entomologia coemnça avui a les 16 hores a la sala d’actes de l’aulari II

  • Les ponències, que s’estendran fins al dijous 29 de juny, comptaran amb investigadors de referència com Fernando Valladares, Fernando Maestre o l’entomòleg francès Jean-Pierre Lumaret, entre d’altres

MÉS FOTOS
Experts internacionals aborden a la Universitat d’Alacant la urgent necessitat de frenar el declivi dels insectes - (foto 2)

 

Sota el lema «Parem el declivi dels insectes» (Stop Insects Decline), la Universitat d’Alacant (UA) acull del 26 al 30 de juny el XX Congrés Ibèric d’Entomologia. L’acte d’inauguració tindrà lloc aquesta vesprada a les 16 hores, a la sala d’actes de l’aulari II, de la mà del vicerector d’Investigació, Juan Mora, la degana de la Facultat de Ciències, M. Magdalena García Irles, el president de la Associació Espanyola d’Entomologia (AEE), Eduardo Galante, la presidenta del congrés, M. Ángeles Marcos, així com Artur Serrano en representació de la Societat Portuguesa d’Entomologia (SPEN).

Del 26 al 29 de juny, més de 150 assistents es reuneixen en aquest espai per a conèixer els últims estudis internacionals sobre les causes del greu declivi d’insectes, com també per a tractar les solucions per a posar fre al que ja es considera com un dels problemes de major gravetat per l’impacte que té en el medi ambient i el benestar humà. Organitzen el CIBIO - Institut Universitari d’Investigació de Biodiversitat de la UA, juntament amb l’AEE, l’SPEN, la unitat associada IPAB i la Facultat de Ciències de la UA.

Durant els quatre dies que durarà el congrés es comptarà amb experts de referència com Fernando Valladares, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques i Premi Rei Jaume I en la categoria de Protecció del Medi Ambient. Valladares és un científic altament citat, amb nombroses investigacions sobre el paper de la biodiversitat i els impactes del canvi climàtic i de la activitat humana en els ecosistemes. En l’esdeveniment també participaran, entre d’altres, l’entomòleg francès Jean-Pierre Lumaret, del laboratori CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) de Montpeller, i també Fernando T. Maestre, investigador distingit i director del Laboratori de Zones Àrides i Canvi Global de la UA, Premi Rei Jaume I en la categoria de Protecció del Medi Ambient i Premi Nacional d’Investigació 2022 en l’àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals.

Cada vegada són més els estudis que mostren com la contínua fragmentació, transformació, contaminació dels hàbitats i el canvi climàtic estan tenint efectes molt adversos en la diversitat de les comunitats d’insectes a múltiples escales espacials. «La pèrdua d’espècies d’insectes és dramàtica, ja que afecta de manera directa el desenvolupament de funcions ecosistèmiques vitals per a la salut del planeta i la supervivència de l’ésser humà com, per exemple, la pol·linització, la regulació dels cicles de matèria o el control natural de plagues. A més, els insectes són una peça clau per al manteniment de les cadenes tròfiques que mantenen la vida en el planeta, per la qual cosa la pèrdua addicional de les funcions ecosistèmiques derivades de les seues interaccions amb altres éssers vius representa una preocupació justificada que ha de motivar-nos a posar-hi fre», destaquen des de la organització del congrés.

Les quatre conferències plenàries i les dues taules redones del XX Congrés Ibèric d’Entomologia podran seguir-se en directe a través de videostreaming.

Programa complet

Ponències plenàries i taules redones

Dilluns 26 de juny :

16.30 h. Plenària I: «Becoming a mindful entomologist hacia una vida científica más productiva, creativa, y feliz». Ana Pineda

Dimarts 27 de juny :

9 h. Plenària II: «El papel de la biodiversidad y los insectos en la salud planetaria». Fernando Valladares

15 h. Taula Redona I: »One Health». Modera: Xiomara Pedrera. Hi intervindran: Fernando Valladares, Fernando Maestre, Rubén Bueno Marí.

Dimecres 28 de juny :

9 h. Plenària III: «Exploring morphological diversity within a clade of Coleoptera». Mario García París

15 h. Plenària IV: «How micro-computed tomography (micro-CT) is revolutionising entomological understanding. A powerful tool beyond the purely anatomical». Javier Alba-Tercedor

Dijous 29 de juny :

9h. Plenària V: «Biological control: a nature based solution for controlling insect pests». Manuela Rodrigues Branco

17.30 h. Taula Redona II: «Insectes i funcions ecosistèmiques: reptes i propostes de conservació». Modera: M. Ángeles Marcos-García. Hi intervindran: Jean Pierre Lumaret, Estrella Hernández Suárez, Javier Alba Tercedor.

Pujar