elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les empreses del Parc Científic de la UA mantenen la seua inversió en R+D malgrat la pandèmia

Les empreses del Parc Científic de la UA mantenen la seua inversió en R+D malgrat la pandèmia
  • L’ecosistema innovador alacantí incrementa el volum de facturació en un 39 % fins a arribar als 5,5 milions d’euros

  • El nombre de treballadors de les empreses del Parc Científic d’Alacant s’acosta als 200, xifra que suposa un increment del 56 %

MÉS FOTOS
Les empreses del Parc Científic de la UA mantenen la seua inversió en R+D malgrat la pandèmia - (foto 2)
Les empreses del Parc Científic de la UA mantenen la seua inversió en R+D malgrat la pandèmia - (foto 3)

El Parc Científic d’Alacant (PCA) ha aprovat els comptes anuals de 2020 amb unes dades molt esperançadores que milloren en tots els indicadors comparats amb l’any anterior. L’ecosistema empresarial innovador impulsat per la Universitat d’Alacant (UA) creix a bon ritme, i ho fa, segons la seua gerent Olga Francés, «en un any molt complicat marcat per la pandèmia i la forta crisi econòmica que ha provocat en l’economia del nostre entorn». Segons la gerent del PCA, «que empreses científiques i tecnològiques continuen creixent hauria de fer-nos reflexionar sobre la tan necessària inversió en un model productiu basat en la innovació».

Les dades amb les quals ha tancat l’any en què el Parc Científic ha complit el seu desè aniversari són molt positives. El volum de negoci generat per l’ecosistema del Parc Científic de la UA ha crescut un 39 % i ha passat dels quatre milions del 2019 a fregar els cinc milions i mig del 2020. Han crescut el nombre d’empreses de l’ecosistema que ja s’acosten a les trenta i també el negoci que han generat al llarg de l’any.

Aquest augment del volum del negoci té associades, a més, dues dades importants. D’una banda, l’increment en el nombre de treballadors, que ja en són 195, enfront dels 125 del 2019, és a dir, un 56% més. De tots ells, un 40 % són dones. D’altra banda, cal remarcar també el manteniment de la inversió en R+D que s’ha produït entre els anys 2019 i 2020 a desgrat de les dificultats que ha comportat la pandèmia perquè les empreses pogueren trobar la inversió necessària. El volum d’inversió en R+D de les empreses de l’ecosistema innovador alacantí es manté a l’entorn dels quatre milions d’euros.

Altres dades d’interès que demostren la bona marxa del Parc Científic de la UA són la captació, per part de les empreses del seu ecosistema, de més d’un milió d’euros de finançament privat i més de mig milió d’euros en finançament públic. També és important la quantitat de personal dedicat exclusivament a la recerca, que s’acosta ja a les cent persones, de les quals prop de la meitat són doctors i doctores formats a la UA.

Durant el 2020, el Parc Científic de la UA ha mantingut una intensa activitat dinamitzadora de l’ecosistema innovador alacantí amb l’organització d’esdeveniments d’una rellevància especial, com el segon Cienciathon, marató de ciència i tecnologia, amb la participació de cinc empreses del PCA i més de cent estudiants de la UA, la segona edició del programa autonòmic Innotransfer, en col·laboració amb la xarxa de parcs científics valencians, la participació en l’organització dels Premis Impuls per a afavorir l’emprenedoria dins de la UA o del programa Gennera de resolució de reptes proposats per empreses que han de resoldre estudiants de la UA.

A més, s’han organitzat prop de quaranta activitats de tota mena, seminaris web i jornades sobre temes d’interès per a l’ecosistema emprenedor alacantí, tallers i esmorzars dirigits específicament a les nostres empreses vinculades, trobades amb agents econòmics de les comarques d’Alacant per a intentar fer arribar la innovació que representen les nostres empreses a totes les companyies de la província, participació en diferents activitats de l’ecosistema emprenedor, etc.

El Parc Científic de la UA va signar acords de col·laboració per a afavorir la innovació en empreses alacantines amb diferents actors com Pons IP, TorreJuana, Devesa & Calvo, Fellow Funders o AIJU, entre d’altres.

Des del PCA, i des de l’inici de la crisi provocada per la pandèmia, es van posar a la disposició de les autoritats les diferents capacitats i solucions que les empreses pogueren aportar en cada moment. Així, es va confeccionar un complet catàleg de solucions que les empreses de l’ecosistema van posar a la disposició de la Generalitat Valenciana i, a més, es va realitzar un fòrum específic sobre solucions tecnològiques contra la pandèmia.

Pujar