elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una empresa alacantina desenvoluparà probiòtics a partir de residus de la fabricació de cervesa

Una empresa alacantina desenvoluparà probiòtics a partir de residus de la fabricació de cervesa
  • L'objectiu és utilitzar aquestes restes per desenvolupar tractaments que millorin la microbiota humana

MÉS FOTOS
Una empresa alacantina desenvoluparà probiòtics a partir de residus de la fabricació de cervesa - (foto 2)
Una empresa alacantina desenvoluparà probiòtics a partir de residus de la fabricació de cervesa - (foto 3)
Una empresa alacantina desenvoluparà probiòtics a partir de residus de la fabricació de cervesa - (foto 4)

L’empresa emergent vinculada al Parc Científic d’Alacant (PCA), Bioithas, que lidera el doctor Vicente Navarro, ha accedit a finançament de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) en el marc de la convocatòria de projectes estratègics de col·laboració 2021, a través del projecte «Desenvolupament de probiòtics i productes de valor afegit a partir de residus de la fabricació de la cervesa». L’ajuda compta amb un pressupost que arriba als 535.000 euros dels quals Bioithas, coordinadora del projecte, és beneficiària de 217.000, AIJU de 156.000 i la UPV de 161.000.

Vicente Navarro, CEO de Bioithas, va explicar que «la producció mitjana anual de cervesa a Europa se situa al voltant dels 400 milions hl/any. D’aquesta indústria es deriva gran quantitat de residus, especialment en forma d’aigües residuals, que transporten components amb un alt potencial de reutilització en diferents aplicacions d’alt valor afegit. La gestió d’aquests suposa un cost considerable per a les empreses productores de cervesa, a causa de la infraestructura necessària per al seu correcte tractament, fet aquest mitjançant una sèrie de processos no exempts d’impacte ambiental. La valorització d’aquests subproductes, mitjançant la seua segregació en diferents substàncies podrà suposar no sols un estalvi, sinó que pot convertir-se en un procés rendible que genere negocis innovadors, mitjançant la transformació i la manufactura de nous productes d’un alt valor afegit com és el cas de la fibra, les proteïnes i les vitamines, compostos polifenòlics antioxidants i finalment reserva genètica de probiòtics».

Amb aquest projecte, l’empresa biotecnològica Bioithas, adscrita al Parc Científic de la Universitat d’Alacant, pretén augmentar el portafolis de probiòtics per a testar capacitats funcionals d’aquests. Amb això, Bioithas continuarà amb la política de desenvolupament de nous tractaments provats científicament en assajos clínics en el que és conegut com a medicina de precisió que actua sobre la microbiota humana com a diana terapèutica.

Per la seua part, Olga Francés, gerent del PCA, ha subratllat «l’enorme potencial que ha adquirit en el parc de la UA les empreses dedicades a la investigació en l’àmbit de la biotecnologia, que s’han convertit en el referent provincial en aquest àmbit, amb importants empreses del sector vinculades i instal·lades en el parc com la mateixa Bioithas, QPharma, Laminar Pharma, Medalchemy, etc.».

Pujar