elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les dues constitucions espanyoles cauen en l’examen d’Història d’Espanya de les Proves d’Accés a la Universitat

Les dues constitucions espanyoles cauen en l’examen d’Història d’Espanya de les Proves d’Accés a la Universitat
  • El Trienni Liberal, i la monarquia constitucional i les autonomies, temes de l’examen desenvolupat a la UA

  • Com a novetat, els estudiants van rebre un correu amb l’aula d’examen en què se’n determinava el punt exacte mitjançant el codi SIGUA

MÉS FOTOS
Les dues constitucions espanyoles cauen en l’examen d’Història d’Espanya de les Proves d’Accés a la Universitat - (foto 2)
Les dues constitucions espanyoles cauen en l’examen d’Història d’Espanya de les Proves d’Accés a la Universitat - (foto 3)

 

Amb Història d’Espanya, assignatura comuna per a tots, han començat aquest matí a la Universitat d’Alacant les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) 2022. Els estudiants podien triar entre dues opcions per a desenvolupar la prova. La primera era el Trienni Liberal, de 1814 a 1820, que va succeir a la primera constitució espanyola, la de les Corts de Cadis del 1812, el tema a desenvolupar. Per a abordar-lo, l’examen ha inclòs dos textos. El primer, extret del número 35 de la Gaceta Extraordinaria de Madrid, del 10 de març de 1820; i el segon, la «Carta de despedida del obispo de Orihuela a los Curas, Clero y demás diocesanos suyos», datada a Santa Pola el 12 d’agost de 1820.

Com a segona opció, la transició política que va donar pas a la monarquia constitucional actual i a les autonomies que componen Espanya. Per a desenvolupar tant el comentari de text com per a resoldre les preguntes formulades, l’examen aportava els textos «Palabras de Juan Carlos I al Congreso de los Estados Unidos de América», a Washington, el 2 de juny de 1976, publicat en el diari ABC el 3 de juny d’aquell any; i un extracte de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, Estatut d’autonomia de Catalunya, publicat en el BOE número 306, el 22 de desembre de 1979.

Des de les 9.30 hores, els 3.701 estudiants matriculats estan desenvolupant els seus exàmens, distribuïts entre els onze tribunals dispersos tant pel campus de Sant Vicent del Raspeig de la UA com per l’edifici Ferrándiz de la Universitat Politècnica de València. Amb un seixanta per cent de dones, fins dijous, 9 de juny, continuaran examinant-se.

La normalitat ha imperat aquest matí durant l’entrada a les aules per a començar les PAU a la UA. Tal com comenta el coordinador de les proves, Juan Matías Sepulcre, petits incidents com ara algun oblit de DNI o confusió respecte del tribunal de destinació de l’estudiant, s’han resolt amb agilitat. Precisament, i perquè l’alumnat matriculat sabera on havien de dirigir-se, el divendres 3 de juny van rebre un correu electrònic que informava sobre la ubicació exacta de la seua aula d’examen, amb enllaç SIGUA per a localitzar-la, a més de la recomanació de fer ús de màscara en interiors. Aquesta mesura és nova aquest any i s’ha pres per la possibilitat que els estudiants no tinguen localitzats els edificis. «Cal tenir en compte que abans de la pandèmia les proves es distribuïen entre els dos aularis, i aquest any, com el passat, s’ha ampliat. Enguany, en quatre edificis del campus», afirma Juan Matías Sepulcre.

A partir de les 13.00 hores del divendres 17 de juny es publicaran els resultats de les proves. Serà el 18, l’endemà, quan l’alumnat podrà descarregar la targeta de qualificacions des d’aquest mateix portal. Els processos de consulta de qualificacions, descàrrega de les qualificacions, reclamació i segona correcció i sol·licitud per a veure els exercicis s’hauran de fer a través del portal de l’alumne. El termini de presentació de reclamacions serà del 20 al 22 de juny abans de les 14.00 hores.

Pujar