elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

DONES, l’accelerador de partícules de Granada, centra una nova sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

DONES, l’accelerador de partícules de Granada, centra una nova sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA
  • El director de DONES, Ángel Ibarra, imparteix una conferència per a explicar el funcionament d’aquesta instal·lació destinada a resoldre problemes dels materials que s’utilitzen en la construcció dels reactors de fusió

  • La conferència forma part del cicle Col·loquis sobre l’Energia de Fusió: Present i Futur

MÉS FOTOS
DONES, l’accelerador de partícules de Granada, centra una nova sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA - (foto 2)

 

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant prepara una altra sessió dedicada a DONES, l’accelerador de partícules que s’està començant a construir a Granada amb l’objectiu de donar solució als problemes d’ús de materials en els futurs reactors de fusió. Per a tractar aquesta qüestió, l’investigador Ángel Iborra, director del Consorci IFMIF-DONES Espanya, impartirà dimecres, 1 de març, una conferència a les 19 hores en la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). María José Caturla, catedràtica de Física Aplicada de la UA, presentarà el convidat. La sessió forma part del cicle Col·loquis sobre l’Energia de Fusió: Present i Futur, que l’aula està duent a terme, i també es podrà seguir en directe a través de l’enllaç següent: https://si.ua.es/va/videostreaming/seu.html.

Ángel Iborra explica que «el desenvolupament de la fusió com a font d’energia requereix resoldre un seguit de problemes tecnològics molt rellevants, entre els quals hi ha el problema dels materials que es poden utilitzar en la construcció dels futurs reactors de fusió». Per al seu desenvolupament han començat a construir a Granada una instal·lació específica basada en un accelerador de partícules de molt alt corrent.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.

Ángel Ibarra

Doctor en Física per la Universitat Autònoma de Madrid. Ha treballat durant més de trenta-cinc anys en aspectes relacionats amb problemes tecnològics de la fusió com a font d’energia, amb especial èmfasi en aspectes relacionats amb els materials i la seua resposta a la radiació. Durant més de quinze anys ha liderat la Divisió de Tecnologies per a la Fusió del Laboratori Nacional de Fusió del CIEMAT i ha sigut responsable de la participació espanyola en el projecte IFMIF/EVEDA en el marc de l’acord bilateral entre Europa i el Japó per al Broader Approach to Fusion. També ha sigut coordinador europeu del paquet de treball de la Font de Neutrons (WPENS) per a Fusió en el marc del Consorci Europeu EUROfusion, i el 2021 va ser nomenat director del Consorci IFMIF-DONES Espanya. Ha publicat més de dos-cents articles i és membre de diversos comitès nacionals i internacionals.

Pujar