elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Hi dedicaré molts dels meus esforços els pròxims quatre anys" ha afirmat la rectora Navarro en relació amb la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant

"Hi dedicaré molts dels meus esforços els pròxims quatre anys" ha afirmat la rectora Navarro en relació amb la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant
  • La rectora ha fet aquesta declaració en la inauguració del II Congrés Internacional d’Estudis Universitaris sobre el Còmic, Unicòmic XXIII

  • En la presentació s’ha revelat iCOn-MICs, projecte europeu d’investigació sobre còmics i novel·les gràfiques de l’espai cultural Ibèric, concedit recentment

  • La vicerectora de la UMH Sentamans aposta per involucrar-hi l’estudiantat de Comunicació Audiovisual i de la Facultat de Belles Arts

MÉS FOTOS
"Hi dedicaré molts dels meus esforços els pròxims quatre anys" ha afirmat la rectora Navarro en relació amb la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant - (foto 2)
"Hi dedicaré molts dels meus esforços els pròxims quatre anys" ha afirmat la rectora Navarro en relació amb la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant - (foto 3)
"Hi dedicaré molts dels meus esforços els pròxims quatre anys" ha afirmat la rectora Navarro en relació amb la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant - (foto 4)

Amparo Navarro, rectora de la Universitat d’Alacant, ha inaugurat aquest matí el II Congrés Internacional d’Estudis Universitaris sobre el Còmic. Unicòmic XXIII, que s’està desenvolupant de forma en línia des d’ahir dia 10 i fins al dissabte 13 de març en la UA. Com ella mateixa ha assenyalat, és el primer congrés internacional que inaugura i combina qüestions que personalment li agraden, com és la literatura i l’art, juntament un intel·ligent sentit de l’humor. La rectora ha declarat que «no podia estar millor situat que en la Facultat d’Educació, a la qual dedicaré molts dels meus esforços  els pròxims quatre anys». Per a la rectora, el còmic és el començament de molt més que endinsar-se en l’art i la literatura. Aficionar-se al còmic marca l’inici d’una formació i d’una cultura infinita.

La rectora, igual que la resta dels membres de la taula virtual inaugural, Francisco José Torres Alfosea, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la UA; Tatiana Sentamans Gómez, vicerectora de Cultura de la UMH; José María Esteve Faubel, degà de la Facultat d’Educació de la UA; Viviane Alary, de la Université Clermont Auvergne; Noelia Ibarra, de la UV, i Eduard Baile López, de la UA, ha dedicat unes paraules d’agraïment per als organitzadors del congrés. La trobada internacional està organitzada per les universitats d’Alacant, Miguel Hernández, València, Clermont Auvergne i la Fundació SM-Càtedra d’Estudis del Còmic.

La vicerectora de Cultura de la UMH, Tatiana Sentamans Gómez, ha expressat el seu desig que «cada vegada més s’hi involucre l’estudiantat de Comunicació Audiovisual i de la Facultat de Belles Arts», i ho ha sustentat afirmant que, «com veiem en les últimes derives, la realitat ha pres un gir visual. La cultura visual organitza l’acció diària de les persones i crea significat tot el temps. Està influenciant els nostres valors, les nostres creences, les nostres opinions, les nostres maneres de comprendre i de conèixer». Sentamans ha apreciat «súper important que cada vegada més i des dels estudis culturals i els estudis visuals continuen proliferant aquest tipus d’estudis».

L’excepcional notícia d’iCOn-MICs projecte COST és una de les que ha revelat Viviane Alary, de la Université Clermont Auvergne, en la seua intervenció. L’experta ha volgut reafirmar l’interès de la seua universitat per continuar desenvolupant estretes col·laboracions amb la UA i UV; ha anunciat la pròxima publicació a França d’estudis sobre la renovació del còmic a Espanya i a l’Amèrica hispànica, que és prolongació del congrés celebrat el 2018, com també un dels primers work in progress del projecte iCOn-MICs. Aquest últim és un projecte europeu, del qual ha dit que és una cosa totalment excepcional que Europa concedisca un finançament a la investigació sobre historieta ibèrica. Aquest projecte europeu versa sobre el còmic ibèric». 

Francisco José Torres Alfosea, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la UA, ha felicitat l’organització per la «gran valentia demostrada per a organitzar una trobada en les difícils situacions actuals», pels 23 anys d’Unicòmic, i per dedicar els esforços i investigacions a la transmissió de coneixements a través del relat gràfic, de la qual ha dit «és una de les primeres formes de comunicació humana», i ha passat de ser una forma lúdica a una forma de denúncies socials.          

Noelia Ibarra, de la UV, ha presentat el programa que han qualificat així mateix Eduard Baile i Esteve Faubel de «molt potent i molt dens», iniciat el dia anterior amb el diàleg amb la il·lustradora Emil Ferris, i que prosseguia aquest matí amb la conferència inaugural de la poeta Ana Merino. Merino estava acompanyada pels investigadors de la UA Carmen Alemany i José Rovira Collado.

Portar el còmic a la docència, a la dimensió pedagògica per a introduir-lo en l’aula i en el debat intel·lectual és el que ha fet la poeta Ana Merino. Sobre aquest tema ha impartit la seua conferència inaugural «El cómic como instrumento pedagógico y de reflexión histórica: Illustrating Spain in the US». La premi nadal 2020 ha mostrat experiències realitzades amb autors de còmics, com Anapurna o Sergio García, els quals han treballat temes redactats per acadèmics com són història, ciència, biografies clau.

El congrés continua en la direcció de YouTube en format obert per a tots els públics interessats.

Pujar