elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La cuestión vasca a debat demà a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant

La cuestión vasca a debat demà a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant
  • Joseba Azkárraga, polític basc; Javier Sádaba, catedràtic d’Ètica en la Universitat Autònoma de Madrid; i María del Olmo, autora del llibre La cuestión vasca, presentaran la publicació

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant organitza la presentació del llibre La cuestión vasca, dos miradas, amb una sessió online que tindrà lloc demà dimecres 21 d’abril, a les 19 hores. La presentació comptarà amb les intervencions del polític basc Joseba Azkárraga i el catedràtic d’Ètica de la Universitat Autònoma de Madrid, Javier Sádaba, al costat de l’autora de la publicació, María del Olmo, professora de la Universitat d’Alacant.

Aquesta activitat forma part del cicle «Diàlegs en el Territori» que organitza el Secretariat d’Extensió Universitària de la UA amb activitats a les seus universitàries de la UA

La qüestió basca ha sigut crucial en la nostra història recent i continua bategant, d’una manera o una altra, permanentment en la nostra societat. Aquest llibre ha posat a dialogar sobre aquesta dues personalitats basques de dues àrees públiques diferents. Joseba Azkárraga, polític amb dècades de parlamentarisme en la seua biografia, en les files del PNB i després d’Eusko Alkartasuna, i conseller en el govern del lehendakari Ibarretxe. I Javier Sádaba, filòsof amb diversos llibres i desenes d’articles dedicats a Euskadi. A tots dos els uneix el compromís personal i el lliurament a la causa de la pau i la convivència, i la defensa dels drets humans.

María del Olmo Ibáñez

Des de l’any 1991 és tècnica d’Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana. Ha treballat a l’Arxiu Històric de la Comunitat Valenciana i a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló. Des del 1992 treballa a l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant. Ha sigut professora de la assignatura de Didàctica de les Ciències Socials en la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant entre els anys 2013 i 2016, i és membre del Grup d’Investigació Humanisme-Europa de la Universitat d’Alacant. La seua activitat professional i acadèmica s’ha desenvolupat en dos àmbits:

Arxius: destaca el seu treball en difusió per mitjà de exposicions documentals i en didàctica. L’Arxiu Històric Provincial compta amb una aula didàctica i és línia preferencial del centre el treball didàctic per a contribuir a educar la societat des de la infància en la idea que els arxius són garants de drets i conserven la memòria col·lectiva. D’altra banda, en les seues publicacions en aquest camp s’ha interessat especialment per la memòria històrica.

Filosofia Espanyola Contemporània, es doctorà l’any 2014 amb la tesi doctoral sobre el filòsof Javier Sádaba Garay, titulada El universo Sádaba. Javier Sádaba ante el espejo o el otro Sádaba. Una aproximación documental. En els anys següents ha estudiat en els seus llibres i articles acadèmics la Generació de la Democràcia i, dins d’aquesta, amb una atenció especial a Tomás Pollán, Gonzalo Puente Ojea, Manuel Fraijó i Jesús Mosterín. Les seues monografies s’han caracteritzat per l’ús del mètode comparatista amb el qual ha posat a dialogar aquests autors amb Javier Sádaba.

Pujar