elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Condemnat a 9 anys d'inhabilitació política el exalcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri

Condemnat a 9 anys d'inhabilitació política el exalcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri

  L'Audiència Provincial d'Alacant ha condemnat a nou anys d'inhabilitació per a l'acompliment de càrrec públic al qual fóra alcalde de la ciutat d'Alacant durant l'anterior legislatura, Gabriel Echávarri (PSPV). El socialista està acusat d'un delicte de prevaricació administrativa, comesa en ordenar l'acomiadament d'una funcionària interina de l'Ajuntament que era encunyada del llavors líder de l'oposició, Luis Barcalá (PP).

  La Secció Tercera de l'Audiència d'Alacant considera provat que l'acusat va prendre aquesta decisió el 18 d'abril de 2017 per a venjar-se del seu oponent polític, concretament “com a represàlia per la denúncia que aqueix mateix matí s'havia interposat contra ell en Fiscalia pel Partit Popular a través dels seus representants i, entre ells, el seu portaveu”.

  Segons la sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el exalcalde d'Alacant es va posar en contacte amb el regidor de Recursos Humans, Carlos G.B., que es trobava a Santander, i li va indicar que havia de destituir de manera immediata a la citada empleada, a la qual va identificar com “la cunyada de Barcala”.

  L'endemà, l'alcalde va cridar a un tècnic perquè preparara un decret amb el cessament de la interina, que estava adscrita a la Regidoria de Cultura, encara que es va negar a donar-li l'ordre per escrit.

  Amb posterioritat, l'acusat va anunciar al regidor de Cultura, Daniel S.P., que anava a acomiadar a la funcionària. Ja el 20 d'abril, Echávarri. va ordenar a l'edil de Recursos Humans que signara el decret amb el cessament, després d'informar-lo que havia rebut un requeriment per a això de la Sindicatura de Greuges i un informe de la Regidoria de Cultura.

  “No obstant això, no existia expedient, ni l'informe de la Regidoria de Cultura era favorable al cessament, ni el requeriment del Síndic de Greuges d'11 d'octubre de 2016 es referia a la funcionària cessada en concret, sinó en general a la substitució de tots els funcionaris interins, quan fóra possible, per funcionaris de carrera”, adverteixen els magistrats.

  Per a la Secció Tercera de l'Audiència d'Alacant, l'acomiadament de la cunyada de Barcala. va respondre a una “ordre emanada de l'acusat de manera unilateral i injustificada” i deu per tant “ser considerada il·legal”.

  La Sala conclou que aqueixa actuació “abrupta, sorprenent i injustificada” va suposar “una vertadera desviació de poder” i “constituïa un acte de venjança contra el llavors portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament”.

  Pujar