31 d’octubre de 2020 31/10/20

Compromís qualifica d'emergència la situació de la recollida i tractament de residus a Alacant

Compromís qualifica d'emergència la situació de la recollida i tractament de residus a Alacant - (foto 1)
  • La coalició considera que la gestió dels residus suposa un problema econòmic, mediambiental i polític per a la ciutat i insta al govern municipal a reaccionar

El grup Municipal de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant ha qualificat la situació de la recollida i tractaments de residus a la ciutat d'emergència, davant el que considera que és un problema mediambiental per a la ciutat però que també pot convertir-se en econòmic davant l'incompliment dels compromisos de reciclatge marcats per la Unió Europea.

"Estem reciclant molt poc (entorn del 8%) i molt per davall dels nivells que ens exigeix la UE i és imprescindible que l'Ajuntament es pose les piles en la gestió de residus perquè, ja que és impossible que complim els objectius en 2019, almenys comencem a caminar cap a ells i puguem evitar les multes de la Unió Europea", ha destacat Natxo Bellido, portaveu de Compromís.

La Unió Europea ha multat a diferents ciutats per la mala gestió i l'incompliment dels acords en matèria de gestió de residus com és el cas de Gijón per mala gestió d'aigües residuals o els case d'Itàlia (40 milions d'euros més una multa semestral d'inici de 42.800 €), Grècia (10 milions d'euros més una multa semestral d'inici de 14.520 €) o Eslovàquia (1 milió d'euros més una multa semestral d'inici de 5.000 €), entre altres, per mala gestió dels residus.

Des de Compromís han reivindicat la urgent necessitat de tindre una política eficient en matèria de recollida de residus amb polítiques que "ja es van implantar en 2015 com el cinqué contenidor o el compostatge en alguns barris i que hui dia han quedat totalment abandonades". Aquestes iniciatives ajudarien a reduir la quantitat de deixalles que arriben a l'abocador i a allargar la seua vida útil i per això han reclamat que es reprenguen i que es destinen recursos humans i econòmics a aquestes.

Bellido també ha destacat la importància de complir amb el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i que preveu entre altres mesures la necessitat de comptar amb educadors ambientals i avançar en la gestió de residus domèstics.

"Ja no es tracta d'aconseguir uns objectius d'ací a final d'any que hui dia són impossibles sinó de demostrar que estem fent alguna cosa per a avançar, que ens estem posant les piles en comptes d'estar paralitzats", ha destacat Bellido, qui a més ha afirmat que existeix el finançament per a anar avançant, com els fins a 2 milions d'euros de fons europeus que la Generalitat podria posar a la disposició de l'Ajuntament d'Alacant si hi ha una millora en aquesta matèria. En aquest sentit la coalició s'ha mostrat disposada a col·laborar amb el govern municipal sempre que hi haja voluntat per a millorar la gestió dels residus.

Finalment, des de Compromís s'han mostrat preocupats perquè en l'última proposta del govern municipal d'inversions financerament sostenibles no hi ha ni una sola proposta que tinga a veure amb la gestió o el tractament de residus, una cosa xocant" quan aquesta matèria ha de ser una de les prioritats del mandat.

Pujar