elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís proposa plantar els quasi 2000 arbres que s'han perdut a la ciutat per a neutralitzar les emissions de diòxid de carboni

Compromís proposa plantar els quasi 2000 arbres que s'han perdut a la ciutat per a neutralitzar les emissions de diòxid de carboni
  • Mas: "Aquest és el primer pas per a naturalitzar el diòxid de carboni a la nostra ciutat, augmentant la biodiversitat en els paisatges urbans"

El grup municipal de Compromís per Alacant ha proposat replantar els 1803 arbres que ha perdut la ciutat en l'últim lustre amb l'objectiu de reduir les emissions de diòxid de carboni per a aconseguir que Alacant siga una ciutat neutra en emissions per a 2030.

"El primer objectiu ha de ser omplir d'arbres els milers d'escocells buits que tenim a la ciutat. Hem d'introduir espècies arbòries noves, seleccionades segons la seua adaptació òptima al clima i al sòl de la ciutat, la seua resistència a les sequeres i a la gran exposició solar d'aquesta zona, tot això acompanyat amb sistemes de reg eficient. Aquest és el primer pas per a naturalitzar el diòxid de carboni a la nostra ciutat, augmentant la biodiversitat en els paisatges urbans. La ciutat ha de passar de ser un ecosistema fortament simplificat i danyat, a un altre molt ric i viu", ha explicat Rafa Mas, regidor de la formació progressista.

Es tracta a més d'una actuació molt demandada per la ciutadania, ja que encara que el càlcul de l'Ajuntament estima que falten 1803 arbres a la ciutat, altres estudis ciutadans xifren la pèrdua d'arbratge en més de 4000 en els últims 5 anys.

Des de la formació progressista insisteixen que en la zona del Mediterrani és imprescindible que hi haja arbratge per a donar ombra, millorar el confort tèrmic (arribant a descendir la temperatura entre un 20 i un 40%) i ajudar a minorar l'efecte "illa de calor" que es produeix en els nuclis urbans a causa de l'asfalt i el formigó. Aquestes actuacions milloren la qualitat de vida de la ciutadania, ampliant les zones verdes, ajudant a recuperar l'espai públic i millorant les relacions humanes amb avantatges psicològics i sociològics.

"Reduir les emissions de CO₂ perquè Alacant siga una ciutat neutra ens ajudarà a mitigar els efectes del canvi climàtic fent-nos més resilient. Es calcula que un sol arbre pot emmagatzemar 150 quilos de CO₂ a l'any. De fet, segons l'OMS els éssers humans necessitem, almenys, un arbre per cada 3 habitants i entre 10 i 15 metres de superfície verda per persona per a millorar l'aire de les ciutats", ha insistit Mas.

Des de Compromís han considerat que aquesta proposta ha de ser "un primer pas per a aconseguir una ciutat més amable i sostenible", i inclouen la mesura dins de la bateria d'iniciatives que han presentat en el Ple de la ciutat, com declarar Alacant en Emergència Climàtica o incloure-la en l'Acord per una Ciutat Verda d'Europa. Així com altres iniciatives i projectes que la coalició presentarà als Fons de Reconstrucció d'UE com la construcció d'un Anell Verd, un Centre d'Investigació de Recursos Hídrics en Rabassa, connectar el Clot de Galvany d'Elx amb el Saladar d'Aiguamarga, i convertir en zona de vianants zones de la ciutat. La formació també inclou dins de les seues propostes en sostenibilitat la dinamització dels futurs carrers verds, la conversió en zona de vianants, la reducció del trànsit i la transició ecològica amb energies renovables a la ciutat.

"La idea és generar a la ciutat carrers verds que siguen embornals naturals de carboni, amb plantes autòctones i adaptades al nostre clima. Aquesta mesura és una de les principals per a implantar a la ciutat un pla de xoc Verd, on de carrer a carrer es planten arbres i arbustos, i fins i tot on siga possible, murs de verds en façanes o sostres", ha conclòs Mas.

Pujar