28 de març de 2020 28/3/20

Compromís insta a ampliar i millorar la coordinació en la resposta social a la crisi sanitària

Compromís insta a ampliar i millorar la coordinació en la resposta social a la crisi sanitària - (foto 1)
  • Rafa Mas: “Estem comprovant com la recentment creada Oficina Municipal d'Emergència Social (OMES) està absolutament desbordada i necessita reforços i una estratègia de coordinació amb el teixit associatiu de la ciutat”

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant ha instat al govern municipal de PP i Ciutadans a ampliar i millorar la coordinació en la resposta social a la crisi sanitària.

Rafa Mas ha explicat que “des de Compromís per Alacant som plenament conscients de la magnitud que el desafiament de l'actual crisi sanitària suposa per a les administracions públiques, també per a la local. En aquest sentit, hem mostrat des del primer dia la nostra total col·laboració amb la recentment creada Oficina Municipal de l'Emergència Social (OMES) per a poder aportar tot allò que la societat civil ens transmet en la relació d'autèntica urgència en la qual estan vivint moltes famílies alacantines que estan necessitades de proveïment d'aliments i ajudes a l'adquisició de béns de primera necessitat mentre dure el confinament i siga impossible reprendre l'activitat econòmica".

Situar el lliurament d'aliments com la primera necessitat bàsica en aquests moments, i entendre que no es pot dilatar aquesta urgència en processos i comprovacions administratives complexes o buscar, d'igual manera que estan realitzant altres administracions, sistemes per a garantir l'accés als aliments de la població més vulnerable que en aquests moments es troba sense ingressos i sense un fons de resistència per a poder afrontar aquestes setmanes de confinament; són algunes de les mesures que el regidor de la coalició progressista ha proposat i que espera poder exposar-les als representants de la OMES, per a millorar i ampliar la resposta que l'Ajuntament està donant a aquesta emergència social derivada de la crisi sanitària.

Però a més, Mes ha proposat ampliar el servei d'atenció telefònica de la OMES així com el personal per a aquesta oficina amb tècnics de les àrees de coordinació de projectes que treballen en l'àmbit de la Zona Nord i el barri del Cementeri, Participació Ciutadana així com el personal d'altres àrees que es crega convenient. En aquest sentit, des de Compromís insisteixen que és necessari l'ampliació del personal municipal adscrit a la Regidoria d'Acció Social, i activació del personal subvencionat per la Conselleria de Polítiques Inclusives.

D'altra banda, la formació progressista ha instat a la instal·lació de punts de lliurament d'aliments en diversos punts de la ciutat com la Zona Nord, Ciutat d'Assís, o l'entorn de la Plaça de Bous, activant el voluntariat, tant de Protecció Civil com de la bossa de voluntariat que s'està creant a l'Ajuntament. Al que han afegit la necessitat d'establir un protocol de comunicació, col·laboració i coordinació amb centres educatius, associacions veïnals, associacions sectorials, associacions que treballen amb col·lectius vulnerables com la població gitana i ONG per a detectar quines són les famílies que es troben en una situació més crítica, establint una especial protecció a menors i majors amb problemes d'autonomia personal.

Finalment, entre les propostes de Compromís s'inclou també dedicar al personal tècnic no enquadrat en la OMES, a la tramitació d'expedients d'ajudes i renda d'inclusió per a accelerar la percepció d'aquests drets en el menor termini possible; així com ampliar la OMES a la presència activa de representants polítics de l'oposició municipal com ja s'ha parlat en la Junta de Portaveus.

En definitiva, des de Compromís "es valora l'ingent treball que estan realitzant aquests dies els tècnics municipals des de les seues cases, però li sol·licitem a la Sra. Llopis, regidora d'Acció Social, que ens faça partícips de la labor de la OMES, i puguem aportar totes aquestes propostes necessàries per a ampliar i millorar el seu funcionament. La OMES que ha de ser l'instrument a través del qual es canalitze en aquests moments la resposta municipal a una crisi sanitària que per moments va girant cap a una crisi social que pot portar a profundes i desastroses conseqüències", ha conclòs Mas.

Pujar