elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís coneix de la mà del veinat les reivindicacions per a garantir el futur de l'illa de Tabarca

Compromís coneix de la mà del veinat les reivindicacions per a garantir el futur de l'illa de Tabarca
  MÉS FOTOS
  Compromís coneix de la mà del veinat les reivindicacions per a garantir el futur de l'illa de Tabarca - (foto 2)

  Una delegació de Compromís de diferents administracions es va entrevistar ahir amb representants d'associacions, empresaris i veïns de l'illa de Tabarca (Alacant) per a conèixer la situació de l'illa més xicoteta poblada del Mediterrani. El senador Carles Mulet canalitzarà les peticions relacionades amb les competències estatals, la diputada Cristina Rodríguez farà el propi amb les autonòmiques i Rafa Mas davant l'Ajuntament d'Alacant, d'on depèn aquest singular territori.

  Veïns com Antonio Ruso o Rafa Andreu, han traslladat els principals problemes que passen per les comunicacions, la inadequació del port que obliga a suspendre les comunicacions amb la Península, problemes mediambientals o el control de l'aforament a l'estiu. Un altre dels problemes és el solapament de competències de molt diferents administracions, la poca coordinació de les quals impedeix que s'executen inversions a vegades de xicoteta quantia, però imprescindibles per a l'illa, com la generació de serveis i oferta cultural, fer visitables espais patrimonials com l'església o la torre que conformen alguns dels atractius d'aquest conjunt historicoartístic i reserva marina i serveis sanitaris o de seguretat.

  Mulet ha sol·licitat recentment des del Senat al Govern diferents mesures per a l'illa de Tabarca. També en les Corts  s'han reclamat mesures com la declaració del perímetre de l'illa de Tabarca com a Zona Marítima Especialment Sensible (ZMES) de l'Organització Marítima Internacional, per a reduir el risc de danys per accidents de navegació en llocs de gran valor ecològic, la col·laboració entre administracions competents, un estudi d'impactes per a determinar la capacitat de càrrega turística sostenible que permeta la conservació de l'illa, el perímetre marítim, així com tots els hàbitats implicats, i implantar un sistema de boies ecològiques que garantisca la conservació del fons marí, on la posidònia ho inunda tot.

  Per a Mulet “són urgents mesures perquè la gent puga viure i treballar en una illa tan singular com aquesta, amb serveis de qualitat a la població i que permeten afrontar l’adaptació davant la fragilitat de la nostra zona costanera i els efectes que tindrà especialment el canvi climàtic a la Mediterrània”.

  Tabarca, amb mig centenar de persones censades, rep cada estiu uns 150.000 turistes, arribant en jornades punta a 10.000 persones que exerceixen sobre la zona una pressió turística desgraciadament habitual en les nostres costes i espais naturals, sobre la qual creiem que cal actuar.

  Així la coalició ha lamentat que els respectius governs no es prenguen seriosament la necessitat de protegir la posidònia marina i altres hàbitats “o deixar aquests xicotets i emblemàtics espais a la seua sort enfront de la sobreexplotació turística o el canvi climàtic”.

  Pujar