elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços

Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços
  • Ho han fet durant la celebració de la “Jornada sobre la felicitat en els grups d'investigació” que ha tingut lloc avui al campus

MÉS FOTOS
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 2)
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 3)
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 4)
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 5)
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 6)
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 7)
Més d'un centenar d'investigadors s'adhereixen al manifest de la UA per a promoure entorns laborals més feliços - (foto 8)

Més d'un centenar de responsables dels grups d'investigació de la Universitat d'Alacant, de departaments i d'instituts universitaris, així com d'investigadors predoctorals i postdoctorals, s'han adherit avui al "Decàleg per a promoure la felicitat en els grups d'investigació" durant la celebració d'un acte que ha tingut lloc en el paranimf del campus i en el qual han intervingut la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro;  la secretària autonòmica d'Universitats i Recerca de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carmen Bevià; Juan Mora, vicerector d'Investigació; Miguel Richart, delegat de la rectora per a la Unitat de Psicologia i Resiliència, i l'investigador distingit del Departament d'Ecologia i autor del decàleg, Fernando Maestre.

L'esdeveniment l'ha iniciat el delegat de la rectora per a la Unitat de Psicologia i Resiliència, Miguel Richart, el qual ha comentat que la convocatòria a aquesta “Jornada sobre la felicitat en els grups d'investigació” és un primer acostament al col·lectiu investigador de la UA per a fomentar actituds en pro del benestar en els espais de treball, però que és només l'inici d'un canvi de filosofia en tot el campus.

Per la seua part, Amparo Navarro ha destacat el compromís adquirit per la institució per a promoure entorns enriquidors, col·laboratius i centrats en les persones, que promocionen la qualitat de vida en els espais d'investigació. “En els plans estratègics de les Universitats convindria incloure de manera expressa la preocupació per la generació d'entorns amables en els quals es preste també atenció no sols als resultats, sinó al procés. A les estratègies i cultura viscuda en el si dels equips per a produir coneixement de qualitat”, ha afirmat la rectora, que ha assenyalat que la Universitat d'Alacant ja camina en aquesta direcció i ha afegit que és una de les 611 institucions de tot el món que disposa del segell d'excel·lència en investigació que atorga la Comissió Europea a l'empara de la Human Resources Strategy for researchers. “El primer pas per a avançar en una direcció és ser conscient que hi ha un camí que es pot recórrer. Aquest és el propòsit d'aquesta jornada. Traslladar un debat que fa  temps que és present en fòrums sobre polítiques científiques i en fòrums d'investigació a la nostra universitat”, ha afirmat la rectora, al mateix temps que ha assenyalat que també significa “el principi del funcionament de la Unitat de Psicologia i Resiliència”.

Per la seua part, Fernando Maestre, l'autor del manifest, ha explicat que va sorgir de la necessitat de parlar d'un problema per tots reconegut, de donar visibilitat a qüestions que no es parlen públicament com la de crear entorns col·laboratius saludables físicament i psicològicament on no hi haja espai per a la discriminació ni l'assetjament. El decàleg va ser publicat per la prestigiosa revista Nature, i es va convertir en un dels articles més citats.

Abans de la signatura del decàleg, ha tingut lloc una taula redona moderada pel vicerector d'Investigació, Juan Mora, el qual ha manifestat la intenció que la Universitat d'Alacant lidere aquesta iniciativa en tot l'Estat. “Aquest document és el germen d'un document molt més complet que s'anirà estenent a tots els àmbits universitaris. Al debat s'han sumat les investigadores predoctoral i postdoctorals Patricia Rosell, del Departament de Prehistòria, i Gracia Retamosa, del de Química Orgànica.

En finalitzar l'acte, els presents han signat el document d'adhesió al decàleg. Ho han pogut fer en el paranimf i també a través d'una plataforma online habilitada amb aquesta finalitat.

Pujar