elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CeMaB presenta la seua nova programació i comença nova etapa sota la direcció de Beatriz Aracil

El CeMaB presenta la seua nova programació i comença nova etapa sota la direcció de Beatriz Aracil
  • La nova directora del Centre ha presentat avui el programa d’activitats per als mesos de setembre a desembre integrat per set propostes

MÉS FOTOS
El CeMaB presenta la seua nova programació i comença nova etapa sota la direcció de Beatriz Aracil - (foto 2)

La nova directora del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB), Beatriz Aracil, ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova programació del Centre dissenyada per als mesos de setembre a desembre de 2021.

En la seua primera intervenció com a directora del CeMab, Beatriz Aracil ha detallat les línies estratègica per a aquesta nova etapa del centre i ha desgranat el contingut de la nova programació.

En una línia de continuïtat amb les directrius del Centre Benedetti des dels orígens, Aracil ha proposat, com a objectius principals, «continuar fent-ne un espai de referència de l’hispanoamericanisme, contribuir a la formació literària de l’alumnat de la Universitat d’Alacant (sense el qual el projecte no té sentit) i oferir al conjunt de la societat alacantina activitats que permeten que s’acoste a la literatura hispanoamericana un públic no especialitzat, i, fins i tot, més jove del que és habitual, com l’alumnat d’ensenyament secundari»

El programa l’integren set propostes: dos seminaris internacionals; presentacions de llibres i trobades amb escriptors; dues jornades, dedicades a Dant, quan es compleixen set-cents anys de la seua mort, i a Mario Benedetti, per a tancar les activitats pels cent anys del seu naixement; i el començament del cicle Trobar-se en la Paraula, un espai perquè autores i autors divergents dialoguen entre si sobre les seues creacions, però també sobre altres temes que els interessen, en un format molt lliure.

La primera activitat del programa començarà demà dimarts, 28 de setembre, el seminari internacional Poderosas, Faranduleras y Devotas: «Escritura y mujer en América Latina». Tal com ha detallat Aracil, aquest seminari busca visibilitzar el poder i la veu de les dones en diferents àmbits de creació i cultura i al llarg de diferents períodes. Dirigit per Carmen Alemany Bay (UA) i Judith Farré Vidal (CSIC), aquesta trobada sorgeix de l’estreta col·laboració que, per interessos comuns, mantenen des dels seus inicis dos grups d’investigació: «Construcció/reconstrucció del món precolombí i colonial en l’escriptura de dones a Mèxic (segles XIX-XXI)», de la Universitat d’Alacant, i la XARXA «Patrimoni cultural femení en països de parla hispana (s. XVI-XIX): Metodologies de recuperació», coordinada des del CSIC. La clausura del seminari serà a càrrec de l’escriptora i acadèmica mexicana Margo Glantz, doctora honoris causa de la UA, amb la presentació del llibre Materia incandescente. Antología Margo Glantz.

La següent activitat programada tindrà lloc el 14 d’octubre a la Seu Ciutat d’Alacant, i consistirà en la presentació del llibre El Partido Comunista de España y la literatura (1931-1977). Once estudios sobre escritores, intelectuales y política (Atrapasueños, 2021), una publicació de Manuel Aznar, catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, director del Grup d’Estudis de l’Exili Literari (GEXEL), especialitzat en el teatre espanyol contemporani i en la literatura de l’exili republicà de 1939.

Del 18 al 19 d’octubre, el CeMaB, al costat del Departament d’Innovació i Formació Didàctica de la UA, organitzen e III Seminari Internacional «La literatura hispanoamericana a l’aula: una mirada transatlàntica» en modalitat en línia. Com a part d’aquest seminari, el 18 d’octubre se celebrarà una trobada amb l’escriptora argentina Ana María Shua, en què s’abordarà tota la seua trajectòria literària i de manera especial, el seu univers LIJ; es podrà seguir, així mateix, en el canal YouTube del CeMaB.

El mes de novembre començarà amb la jornada «Hauré tornat a veure les estreles radiants …» (Set-cents anys després de la mort de Dante Alighieri), que tindrà lloc el 9 de novembre a la Seu Ciutat d’Alacant. El 25 de març, aquest any en què es commemora el set-cents aniversari de la mort del poeta Dante Alighieri, es va celebrar el Dantedí, data en la qual es commemora l’entrada del personatge Dant a l’Infern, l’inici del viatge que li canviaria la vida. Coordinada per José Carlos Rovira, al llarg d’aquesta jornada s’analitzarà la presència de Dant en figures tan destacades com Borges, Ángel Crespo o Raúl Zurita.

La directora del CeMab ha anunciat que també al novembre, el dia 11, començarà el nou cicle Trobar-se en la Paraula, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Beatriz Aracil ha explicat que «El cicle pretén ser un espai perquè autores i autors divergents per diversos motius dialoguen entre si sobre les motivacions de l’escriptura, les seues lectures imprescindibles, l’entrada en el món editorial i molts altres assumptes que concerneixen la creació en el segle XX». Inauguraran aquesta proposta dues escriptores la diferència generacional de les quals ha enriquit, fins i tot, la seua vinculació intel·lectual: l’escriptora argentinobrasilera Paloma Vidal, que ha començat en dates relativament recents la seua trajectòria com a narradora, dialogarà amb Luisa Valenzuela, autora que pot ser considerada una de les veus argentines més destacades.

I conclourà el programa la jornada Un Tancament Obert: Cent Anys de Mario Benedetti, el 13 de desembre, amb la qual es tanquen les activitats iniciades el 2020 amb motiu del centenari del naixement de Benedetti, en què «destaca la investigació realitzada en la UA entorn de la seua obra», ha apuntat Aracil. Durant la jornada es farà la presentació del llibre Cien años de Mario Benedetti (Iberoamericana, 2021). Es tracta d’un llibre recopilatori que aplega les ponències i intervencions poètiques que s’haurien presentat en el Congrés Internacional Cent anys de Mario Benedetti, que s’anava a celebrar durant el mes d’octubre de 2020, i que la Comissió organitzadora del centenari es va veure obligada a cancel·lar per la situació de la pandèmia de la COVID-19. L’organització de l’acte serà a càrrec de José Carlos Rovira, catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la UA. S’oferirà en modalitat en línia.

Com és habitual, el CeMaB oferirà també alguna activitat fora de programa, motiu pel qual Aracil va concloure recomanant que «estiguem atents a la pàgina web  i a les noticies del centre a les xarxes socials».

Pujar