elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra d'Inclusió Social de la Universitat d'Alacant reivindica el valor de la diversitat i la inclusió en la generació de riquesa

La Càtedra d'Inclusió Social de la Universitat d'Alacant reivindica el valor de la diversitat i la inclusió en la generació de riquesa
  • La jornada ‘Contribució de la investigació a la promoció de l’ocupació en persones amb discapacitat’ organitzada per la Càtedra Aigües d’Alacant-APSA d’Inclusió Social evidencia la importància d’oferir solucions d’inserció sociolaboral

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant va acollir el dijous la jornada de transferència del coneixement organitzada per la Càtedra d’Inclusió Social Aigües d’Alacant- Apsa per a analitzar «La contribució de la investigació a la promoció de l’ocupació en persones amb discapacitat».

La secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Algarra i Eva Espinar, vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, van ser les encarregades d’inaugurar la trobada. Les dues van incidir en la necessitat d’investigar en l’àmbit de la inclusió per a complir amb les recomanacions internacionals d’oferir dades de qualitat que orienten les polítiques d’actuació per a eliminar les desigualtats i promoure els drets de les persones amb discapacitat. Per a això, van destacar el paper de nexe amb la societat que fan les càtedres institucionals, com és el cas de la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat d’Alacant a través de les funcions de formació, investigació i transferència del coneixement.

La jornada, que es pot visualitzar en aquest enllaç, es va distribuir en dues taules redones, la primera va tractar els «Projectes d’innovació per a la inserció laboral de persones amb discapacitat», moderada per Ana Rosser Limiñana, directora de la Càtedra d’Inclusió Social Aigües d’Alacant.

El professor Marcos Gómez Puerta va tractar en la seua intervenció la concepció social de la discapacitat segons la qual és l’entorn el que ha d’adaptar-se a les necessitats de les persones i no al contrari i va assenyalar que, per a això, cal generar empreses inclusives que «entenguen, atenguen i posen en valor la riquesa que suposa la diversitat, desenvolupant un disseny universal». Per part seua , la professora Raquel Huete, va exhibir els resultats d’un estudi per a millorar la inserció laboral de les persones amb discapacitat en el sector turístic d’Alacant que ha suposat un pas important per a convertir el turisme en una força de canvi social que ja estan donant els fruits amb iniciatives diverses.   

Encara en la primera taula, la també professora de la UA, M. Asunción Martínez, va presentar un treball en el qual han participat els usuaris d’un centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual amb grans necessitats de suport i que ha servit per a identificar barreres i oportunitats d’inserció laboral en el seu propi barri. Finalment, Ana Berasategui, de la Universitat de Comillas, va mostrar els resultats d’un estudi longitudinal sobre l’impacte d’una formació postobligatòria en la universitat per al desenvolupament de competències laborals en persones amb discapacitat intel·lectual amb resultats molt satisfactoris sobre el desenvolupament de competències i en la percepció respecte al canvi en la qualitat de vida de les persones participants, encara que també evidencia l’enorme bretxa que hi ha per a obtenir un treball estable.

La segona taula, centrada en l’«Impacte de la vinculació entre la universitat, les empreses i la societat: nous coneixements, i activitats d’innovació per al desenvolupament», moderada per Teresa Gordero, responsable d’equitat d’Aigües d’Alacant, va servir perquè tant Ana Carratalá, directora del Centre Sant Rafael, com Carmen Martínez, d’APSA, posaren de manifest l’impacte social dels projectes finançats per la càtedra en la millora de les oportunitats per a les persones amb discapacitat.

La jornada va concloure amb la intervenció d’Ana Laguna, delegada de la rectora per a Relacions amb la Societat Alacantina i directora adjunta de la Seu d’Alacant sobre el valor de la transferència del coneixement per a posar en valor aquestes iniciatives i connectar la universitat amb les empreses i amb la societat en el seu conjunt.

Pujar