elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alacant reclama més fons i ajuda per a fer front a la crisi social i econòmica

Alacant reclama més fons i ajuda per a fer front a la crisi social i econòmica

    L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha assistit hui a la reunió convocada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a abordar entre l'administració autonòmica i local la recuperació social i econòmica després de la crisi sanitària provocada pel Covid-19. A la trobada, que s'ha celebrat sota el nom “Acord per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana”, també han assistit els alcaldes de les altres dues capitals de província, els presidents de les tres diputacions, l'alcalde d'Elx i els presidents de la FVMP, del Fòrum de Municipis de l'Interior i de la Comissió de Mancomunitats de la FVMP.

    L'alcalde d'Alacant, després de la trobada, ha fet una crida a la coordinació entre administracions per a afrontar la crisi social i econòmica: “Ens toca a les institucions respondre i estar a l'altura dels nostres veïns, que ens han donat un gran exemple de comportament davant la gravetat d'una pandèmia que ha fet que en ciutats com Alacant hàgem hagut d'atendre en dos mesos més necessitats de persones i famílies que en tot 2019”.

    Barcala ha posat en la reunió sobre la taula els problemes als quals s'enfronten els ajuntaments, com a administracions més pròximes als ciutadans, i la necessitat que tenen d'incrementar els seus recursos per a fer front a ells. L'alcalde ha assenyalat la “urgència de poder comptar amb més mitjans per a continuar prestant suport alimentari, continuar amb les ajudes econòmiques, a l'habitatge i per al pagament de rebuts de serveis bàsic, com a llum i aigua”.

    També ha posat l'accent en el transcurs de la reunió en la difícil situació que afronten moltes famílies pel retard en el pagament dels ERTE,s i la pèrdua d'ocupacions i ha reclamat “una major coordinació entre administracions per a evitar riscos de duplicitat i solapament en la tramitació de les ajudes municipals i autonòmiques, de la renda valenciana i de la renda mínima vital”. En referència a aquest últim assumpte, Barcala ha advertit del problema que suposa per als ajuntaments “afrontar el gruix de la gestió sense mitjans humans i sense suport econòmic dins del termini i en la forma escaient per a assumir aqueixes gestions” i ha demanat, a més de “no sobrecarregar la gestió municipal amb competències impròpies, més coordinació i una única base de dades on s'agrupen tots aquests procediments administratius per a la concessió d'ajudes”.

    L'alcalde d'Alacant ha considerat necessari, en el capítol de la reactivació econòmica, que “s'aposte de manera decidida i ferma per la promoció turística”, que es produïsca “un increment de la inversió pública per a generar activitat i ocupació”, que es “accentue l'aposta per la nova economia i la generació de teixit productiu tecnològic”, que s'establisquen “facilitats per a la reactivació de la construcció” i que es “contemplen bonificacions fiscals per a espentar la recuperació d'autònoms i pimes”. En aquest punt, l'alcalde ha considerat que “l'ocupació és la pedra angular de tot el procés de recuperació econòmica” i ha cridat l'atenció “sobre les necessitats específiques de turisme i els serveis, que han sigut durament colpejats per aquesta crisi”.

    Per a aconseguir l'objectiu d'atenció social a les persones i famílies més vulnerables i el suport a autònoms i pimes per a recuperar l'activitat econòmica i l'ocupació, Barcala ha defensat la necessitat “poder utilitzar el cent per cent del superàvit municipal i del romanent de tresoreria, sempre que aqueixa despesa vaja destinat a necessitats sorgides arran de la declaració de la pandèmia”. També ha demanat l'alcalde d'Alacant que “es flexibilitze la regla de despesa i el sostre de despesa, per a poder disposar de més recursos econòmics ara que són precisos”, i que es “habiliten ajudes extraordinàries per part de l'Estat per a cobrir els dèficits generats en el transport públic”.

    Barcala ha defensat “la necessitat de treballar de manera conjunta les administracions central, autonòmica, provincial i local des de la lleialtat i anteposant l'interés general dels ciutadans a qualsevol altre”. També ha posat en valor “la cooperació públic-privada com un dels pilars de la recuperació i la necessària implicació de la societat civil en tot el procés”.

    Per a l'alcalde d'Alacant “és fonamental que tots remem en la direcció d'atendre l'emergència social, recuperar l'ocupació, facilitar la recuperació econòmica amb el suport al nostre teixit empresarial i productiu i també per a enfortir les mesures de seguretat i prevenció per a evitar recaigudes, per al que cal comptar amb uns nous protocols una vegada isquem de l'Estat d'Alarma” i, insisitió, en la necessitat que els ajuntaments compten “en temps real amb informació real de l'evolució de la pandèmia, per a poder actuar en conseqüència tant nosaltres com els particulars, autònoms i pimes que han de basar les seues decisions de futur en un coneixement immediat del terreny que trepitgem”.

    Pujar