elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alacant exigeix solucions i responsabilitats al Consell davant "una crisi sanitària sense precedents"

Alacant exigeix solucions i responsabilitats al Consell davant "una crisi sanitària sense precedents"
  • L'alcalde Barcala lamenta les cues als centres de salut d'Alacant, el col·lapse a urgències i atenció primària i la manca de metges en els SAMU

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha exigit aquest divendres "solucions i responsabilitats" al Consell de la Generalitat per "la crisi sanitària sense precedents" que es viu a la ciutat i la resta de la Comunitat Valenciana "en plena temporada alta d'estiu i en el repunt de la cinquena onada de la pandèmia". El primer edil ha atribuït "a l'abandó i les retallades" per part de la Generalitat les cues diàriament de pacients en els principals centres de salut de la ciutat, la manca de metges en les ambulàncies dels SAMU per atendre les emergències sanitàries i el col·lapse de les urgències i l'atenció primària.

Barcala també ha reclamat reacció i respostes al retard de la vacunació dels joves alacantins , "ja que seguim a la cua d'Espanya amb 14 punts per sota en el percentatge de població vacunada entre els 20 i 29 anys: el 40% en la nostra Comunitat, davant el 54% de mitjana a Espanya", ha precisat. Al mateix temps ha recordat que la Conselleria ha deixat de vacunar a La Ciutat de la Llum els divendres i dissabtes "en un moment crític d'aquesta emergència sanitària".

"La gestió sanitària del president Puig i la consellera Barceló fa aigües en temps de pandèmia, després d'haver acomiadat a 3.000 sanitaris; i ja és hora d'exigir responsabilitats, dimissions i destitucions, en lloc d'imposar tocs de queda i noves restriccions ", ha afegit l'alcalde d'Alacant, que recorda que la nostra Comunitat és la penúltima en la realització de proves PCR i test d'antígens.

El primer edil ha lamentat que la Comunitat Valenciana "fora la cinquena d'Espanya amb menys despesa sanitària el 2018, segons el Tribunal de Comptes, i en aquestes condicions ens va sorprendre el covid-19 després de quatre anys de deficient gestió de Puig i Oltra, basada en les retallades i l'abandó d'aquest servei públic essencial".

Barcala ha denunciat que "el tripartit de Puig i Oltra porta sis anys sense construir ni un sol centre de salut a la ciutat d'Alacant, es limiten a fer anuncis sense complir res, mentre que els governs del PP al Consell van inaugurar un centre sanitari cada tres anys i mig durant els seus 20 anys de mandat". En aquest punt, considera "inacceptables", les cues de pacients en els tres principals centres de salut de la ciutat -Campoamor, La Florida i Sant Blai-, "que són diàries i donen la volta a les seues respectives pomes".

"Les urgències i l'atenció primària estan desbordades i les cites presencials de les consultes arrosseguen demores d'entre 15 i 18 dies", ha prosseguit, "en tant que una part del personal sanitari es veu obligat a doblar torns". Barcala ha tornat a reclamar la urgent reincorporació "dels més de 3.000 sanitaris acomiadats al començament d'estiu per començar a corregir aquest caos de cues en els centres de salut, col·lapse de les urgències i l'atenció primària, manca de metges en les ambulàncies i lent ritme de la vacunació entre els joves".

 

Pujar