elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alacant aposta per la recollida selectiva de la matèria orgànica

Alacant aposta per la recollida selectiva de la matèria orgànica
  • Quina és la procedència dels recursos econòmics per a aquest projecte? Hi ha famílies participant del projecte? El nombre de queixes és elevat? Com quantificar aquestes queixes?

Encara que per a moltes persones aquesta circumstància no tingui importància, Alacant té un retard normatiu de dues dècades sobre la gestió i el tractament de la fracció orgànica dels nostres residus, qüestió que ha plantejat seriosos problemes a la Planta de Tractament de Fontcalent, on les queixes que més han saltat a l'opinió pública són el gran volum d'escombraries allà tractada i les males olors que d'ella es desprenien, totes dues relacionades amb la fracció de brossa orgànica.

En els últims mesos estem assistint a una campanya mediàtica destinada a menysprear aquest projecte, els beneficis no només econòmics, també mediambientals a mig i llarg termini, són incalculables. Guanyar Alacant veu amb preocupació la intenció de vincular aquest projecte a presumptes casos de corrupció passats al nostre municipi. Relatem els eixos principals d'aquesta campanya: sobrecostos en la gestió del servei de la fracció orgànica, baixa o nul·la implicació de persones voluntàries, queixes massives de la ciutadania pel projecte.

 

Quina és la procedència dels recursos econòmics per a aquest projecte?

En el contracte del servei en qüestió es derivaven del flux de residus com a mínim unes 24.000 tones a l'any, que devien ser transportades a incinerar. D'aquest total, ens tornaven unes 4.800 tones de cendres, que eren enterrades com un residu normal.Per la gestió d'aquestes tones d'escombraries Alacant paga un mínim de 240.000 euros a l'any; és a dir, amb o sense la campanya del 5è contenidor al municipi paga aquesta cantidad.De aquesta partida pressupostària Guanyar Alacant va treure els diners necessaris per a les campanyes de conscienciació, compra de contenidors ...., sense que augmentés el cost anual del servei que ja paguem .

 

Hi ha famílies participant del projecte?

Ens hauria agradat que els mitjans de comunicació haguessin realitzat campanyes de conscienciació a cost zero per a les arques municipals, però malauradament no ha estat així. El projecte va començar aquest any a mitjans de juny i al novembre, data de sortida de Guanyar Alacant del govern municipal, eren unes mil famílies alacantines les apuntades. Des d'aquí volem agrair el gran esforç que estan realitzant, ja que l'arribada del residu a la planta té un baixíssim nivell d'impropis. Al ritme actual d'entrades de la fracció orgànica a la Planta de Tractament, estan participant unes 2.500 persones. El balanç no està malament per a un projecte paralitzat i sense cost per a les arques municipals.

 

El nombre de queixes és elevat? Com quantificar aquestes queixes?

Ens hem posat en contacte amb les persones encarregades del telèfon i el correu electrònic que per a tal fi es van donar a la Regidoria.Nos han informat que de males olors al contenidor marró han estat poques, una a tot l'estiu, ja que aquests contenidors es desodorizaban per la adverses condicions de la climatologia alacantina, però que el major nombre de queixes realitzades per la ciutadania ha estat per la possibilitat del canvi d'ubicació del cinquè contenidor, problema que s'estén a la ubicació de tots els contenidors. Potser caldria apostar pel sistema de recollida porta a porta, ja implantat per altres grans ciutats com Milà i Nova York, i que tan bons nivells de material reciclat està obtenint. Aquesta seria l'última fase del projecte a la ciutat d'Alacant, que esperem sigui culminat per l'actual minigobierno.

Pujar