elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA acull la primera reunió entre la Generalitat i les universitats públiques per a abordar el model de finançament

La UA acull la primera reunió entre la Generalitat i les universitats públiques per a abordar el model de finançament
  • Les universitats insisteixen en la necessitat de garantir la suficiència financera prevista en el projecte de la LOSU i en l’equitat en la distribució de fons

  • El Consell coincideix en la necessària estabilitat financera i laboral i es compromet també a desbloquejar el conveni col·lectiu

MÉS FOTOS
La UA acull la primera reunió entre la Generalitat i les universitats públiques per a abordar el model de finançament - (foto 2)

 

Les rectores i rectors de les cinc universitats públiques valencianes -Mavi Mestre, de la Universitat de València; José Capilla, de la Universitat Politècnica de València; Amparo Navarro, de la Universitat d’Alacant; Eva Alcón, de la Universitat Jaume I de Castelló, i Juanjo Ruiz, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx- s’han reunit aquest matí amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, per a abordar el model de finançament.

La trobada, que ha tingut lloc al despatx rectoral de la Universitat d’Alacant, ha servit per a posar en comú els dos principals problemes del sistema de finançament valencià, que, segons ha explicat l’actual portaveu de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV), la  rectora de la UA, Amparo Navarro “són l’actual insuficiència financera i la falta d’equitat en el repartiment de fons”, qüestions que impedeixen a les universitats escometre plans a mitjà i llarg termini. Els rectors i rectores han traslladat als consellers que, per a resoldre totes dues deficiències sense perjudicar cap universitat, “és necessari incrementar els recursos del SUPV” i que aquest increment “es repartisca de manera que es millore l’equitat del sistema”. És per això que la Conferència de Rectores i Rectors urgeix a posar en marxa “un pla de finançament estable consensuat per totes les universitats que garantisca l’estabilitat de les universitats”, asseguren.

En aquest sentit, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat la “bona senda” de les negociacions i la importància d’aquesta primera reunió de treball que ha tingut lloc a Alacant, en la qual s’ha evidenciat “la sintonia entre les prioritats de la Generalitat, les de les universitats públiques i les de la comunitat científica”. La Consellera ha explicat que ja hi ha diversos grups de treball avançant en aquests temes i que aviat serà el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui explique el calendari i les mesures que s’adoptaran després d’haver escoltat les peticions i els suggeriments dels màxims mandataris de les universitats.

A més del model de finançament, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha insistit en la necessitat de desbloquejar el conveni col·lectiu de les universitats, “fonamental per al futur de les universitats” i s’ha compromès a avançar en paral·lel en totes dues qüestions “per a garantir l’estabilitat laboral i financera del sistema universitari públic valencià. Espanya assegura que són dos temes que fa molt temps que estan estancats i que “ha arribat el moment de donar l’impuls definitiu perquè puguen resoldre’s” i ha posat l’accent “en el bon ambient de treball i la bona sintonia mostrada entre les universitats i les dues conselleries per a avançar i consolidar com més prompte millor les solucions de totes dues qüestions”.

Les demandes universitàries

La portaveu de la CRUPV ha explicat que “en aquests moments és essencial el compromís del Consell per a aconseguir la suficiència financera que exigeix la Llei d’Universitats”. Les universitats asseguren que per a aconseguir-ho és essencial que el finançament universitari avance cap a la meta de l’1’5% del PIB de la Comunitat Valenciana enfront del 0'85% que es destina en l'actualitat.

En aquest sentit, Navarro ha al·ludit a l’“Estudi i diagnòstic de les universitats públiques valencianes” realitzat per l’IVIE el 2022 per encàrrec de la Conselleria d’Universitats, del qual es desprèn que per al conjunt de les universitats valencianes els ingressos per estudiant provinents de les transferències corrents de la Generalitat Valenciana el 2019 són els mateixos que el 2008. “No obstant això, les despeses corrents per alumne durant aquest mateix període s’han incrementat en un 18%, la qual cosa implica una forta reducció de les inversions, l’import de les quals el 2019 és el més baix de tot el període 2008-2019”, ha explicat Navarro, que també ha insistit en la preocupació dels rectors i rectores davant la creixent despesa provocada per l’augment de preus de les energies.

La catedràtica de Dret Tributari i Financer ha alertat que “ens trobem davant una situació de greu insuficiència financera que està afectant en gran manera les inversions. Si seguim amb la mateixa tendència, la insuficiència arribarà a les despeses corrents, la qual cosa afectaria la mateixa supervivència de les universitats, de manera que insisteixen que és “imprescindible que s’aprove al més prompte possible un pla pluriennal de finançament que ens permeta realitzar una gestió universitària a mitjà i llarg termini”.

Pujar