elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició

Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició
    MÉS FOTOS
    Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició - (foto 2)
    Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició - (foto 3)
    Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició - (foto 4)
    Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició - (foto 5)
    Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició - (foto 6)
    Més de 300.000 persones peregrinen a la Santa Faç en la seua 530 edició - (foto 7)

    Més de 300.000 persones han realitzat aquest dijous la tradicional Romeria a la Santa Faç. La comitiva ha eixit a primera hora de la Cocatedral de Sant Nicolás de Bari i de la porta del consistori amb destinació al Monestir de la Santa Faç, per a realitzar la tradicional pelegrina de huit quilòmetres, abillats amb la canya amb romer i vestits amb el tradicional blusó.

    La peregrinació es porta celebrant a Alacant des de fa 530 anys, sempre és multitudinària i té el seu origen en el miracle de la llàgrima custodiat en el cambril del Monestir de la Santa Faç, que guarda un dels plecs del sudari que va utilitzar la Verónica per a assecar el rostre de Crist en el seu camí a la muntanya Calvari. L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, en declaracions prèvies a l'eixida de la Romeria ha destacat que "un any més Alacant es converteix en aqueix centre no solament de la devoció a la Santa Faç, sinó de l'atracció per a unes tradicions que són senyals d'identitat per als alacantins".

    Enguany el regidor popular Síndic, José Ramón González, ha sigut l'encarregat de l'obertura de la fornícula que guarda el Reliquiari de la Santíssima Faç, l'Ajuntament custòdia dos de les quatre claus que obrin el Sagrari, i per la seua part l'església guarda les altres dues, per les monges Clarisses. Una vegada realitzada l'obertura del sagrari s'ha pogut celebrar la molt arrelada tradició d'exposar a la veneració pública el Sagrat Llenç de la Santa Faç i celebrar la missa sobre templet adossat a la façana de l'Església del Monestir.

    Sobre el dispositiu per a evitar el consum d'alcohol en Santa Faç l'alcalde va incidir que "el macrobotelló a la platja era una cosa vergonyosa a la ciutat quan se celebrava simultàniament la Santa Faç, i que enguany seguim amb els controls per a eradicar el botelló a la Platja de Sant Joan perquè es convertisca en una festa per a gaudir-la, i no per a donar espectacles lamentables com havíem vist en anys anteriors". En aquest sentit Barcala ha reiterat la importància que té el desplegament de mitjans tant de seguretat com de Policia Local, Protecció Civil i del SPEIS perquè tot transcórrega amb "absoluta tranquil·litat". La Policia Local ha intervingut 100 litres d'alcohol, "una quantitat molt xicoteta que evidencia l'èxit del dispositiu" i ha alçat quaranta actes de sanció, i com a anècdota s'ha requisat un carro amb 50 entrepans de mortadel·la, per a la seua venda il·legal.

    L'Ajuntament organitza hui un ampli dispositiu de seguretat, que està format per 494 efectius, dels quals 290 el conformen Policies Locals, i prop d'un centenar treballen en equips amb un reforç policial per a evitar el consum d'alcohol per part de menors d'edat, amb desenes de controls policials desplegats per tota la pelegrina i els voltants de la Platja de Sant Joan. Aquest reforç està sent un èxit, tal com va avançar hui el regidor de Seguretat, José Ramón González, ja que durant les primeres hores del matí sol s'ha requisat un carro amb entrepans per a la seua venda il·legal que ha sigut intervingut, i la Policia Local ha realitzat més de 200 intervencions en la pelegrina i al voltant de la platja i s'havien alçat 60 actes per consum d'alcohol, i decomissat 100 litres d'alcohol obertes.

    Els alacantins han respost a la tradició d'acudir a la segona romeria més participativa i popular d'Espanya després del Rocio, i en ella es commemora el miracle de la llàgrima que va ocórrer el 17 de març de 1489 durant una processó de rogacions amb el llenç com a protagonista i amb motiu d'una forta sequera que sacsejava la zona. A més, segons ha informat el regidor de Seguretat, des de l'Agrupació de voluntaris de Protecció Civil i els serveis mèdics han atés a un total de 26 persones en el Centre de Coordinació d'Emergències, la Carpa Hospital i en els diferents punts d'assistència del recorregut.

    Les atencions sanitàries d'aquest matí en la romeria han sigut en la seua gran majoria lleus per lipotímies, corts i torçades, caigudes en la calçada, colps, contusions i alguns marejos de persones majors, amb dos trasllats a l'hospital, un d'ells per un infart.

    Ximo Puig participa en la Romeria

    El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha participat en la romeria de la Santa Faç de la capital alacantina, on ha reivindicat el valor d'una festa que, ha assegurat, es troba “incardinada en l'essència d'Alacant”. Allí, el cap del Consell ha assenyalat que la festivitat suposa un “moment de reflexió” que permet aprofitar per a plantejar, com a peticions col·lectives que “uneixen” a totes les persones, “el treball, la pau o la convivència”, imbricats en “els millors valors que s'associen a una ciutat tan oberta com és Alacant”. El president ha recorregut els huit quilòmetres que separen la cocatedral de Sant Nicolás del monestir de la Santa Faç acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

    César Sánchez destaca la importància de mantindre vives les tradicions

    El president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, també ha participat en la Romeria, des d'on ha destacat la importància de mantindre vives les festes i tradicions del territori, “ja que ens permeten complementar la nostra oferta turística, aportant-li valor afegit i contribuint a desestacionalitzar l'arribada de turistes” i ha assenyalat que “és un orgull poder formar part d'aquest gran esdeveniment que suposa un dia de trobada i fe, però també una jornada de festa que cada any reuneix multitud de pelegrins”.

    Pujar