elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més: "Aconseguir per a Algemesí una residència pública de majors serà la prioritat número 1"

Més: "Aconseguir per a Algemesí una residència pública de majors serà la prioritat número 1"
  • Segons el criteri que estableix l’OMS en Algemesí falten 170 places. Ni PSOE ni PP, que la prometeren en 2007, han fet res per fer-la possible

MÉS FOTOS
Més: "Aconseguir per a Algemesí una residència pública de majors serà la prioritat número 1" - (foto 2)

Des de que en les primeres legislatures de la instauració democràtica s’inauguraren les actuals instal·lacions de la Residència Sant Vicent Ferrer, Algemesí no ha augmentat el nombre de places de residència per a majors. Aquesta urgent necessitat no ha estat mai una prioritat ni per al PP ni per al PSOE. De fet, en 2007 el PSOE anunciava en el BERCA BIM de març, poc abans de les eleccions, que anava a fer-se eixa residència. Pura propaganda. El PP, en el mateix número del BERCA BIM, anunciava que ja havia parlat en la Consellera del PP per a fer-la. Certament va fer realitat el Centre de Dia, però s’oblidà d’aconseguir la residència en les dues legislatures que governà. En les dues legislatures següents, l’actual govern encapçalat pel PSOE, tampoc ha establert com a prioritat atendre el benestar dels nostres majors.

El ben cert és que l’OMS estableix com a xifra idònia l’existència de 5 places residencials per cada 100 persones majors de 65 anys. Segons l’INE, en 2021, Algemesí comptava amb a 4.463 persones de 65 anys o majors, la qual cosa implica que deuríem tenir unes 220 places de residència, o el que és el mateix, tenint en compte que les places de l’actual residència privada són unes 50, ens falten 170 places! Cal estar agraït a la fundació que gestiona eixa residència, així com a tots els treballadors i treballadores d’ella, la gran tasca que fan, però això no lleva que com a població hem desatés als nostres majors que, quan no poden continuar en casa i no poden ser atesos per les famílies, molts han d’“exiliar-se” a residències d’altres poblacions. Per això ens comprometem públicament a que eixa siga la nostra primera prioritat si arribem al govern: no parar fins aconseguir que la Generalitat inicie l’expedient per a construir en Algemesí una residència pública de persones majors, donat que ja comptem amb els terrenys, que es troben ubicats al costat del Centre de Dia.

Lamentablement l’actual equip de govern s’ha desentés totalment de les persones majors, i en especial d’aquelles que són depenents o grans depenents. La seua política pel que fa a la tercera edat està principalment enfocada a aconseguir vots d’aquells que tenen autonomia personal i no necessiten encara la residència. Els que la necessiten -i que difícilment aniran a votar-, doncs ja no els interessen tant. Ara possiblement ens diran que la van a fer en la següent legislatura, com digueren en 2007, però és clarament mentida. No hem avançat de 2007 cap ací; i no avançar és retrocedir.

Amb un govern de més Algemesí, o un on estiguérem integrats, això no passaria i no passarà, perquè eixe serà el punt número 1 del nostre programa electoral. Per a nosaltres eixa serà la nostra principal batalla. Evidentment l’ajuntament ni té competència ni diners per a poder-la construir, però està obligat a aconseguir que aquella administració que té la competència i els diners sí que ho faça. En aquesta legislatura s’ha aconseguit finançament per a tot el que han volgut -per exemple per a transformar un parc en un recinte firal encobert-, però ni s’ha aconseguit diners per a una residència, ni cap compromís al respecte, i això no ha passat perquè no s’ha tingut interés.

Si hi ha una cosa que el temps ha demostrat és que més Algemesí és un partit amb visió de futur i coherent. Denunciar la manca de 170 places residencials per a majors és el primer pas per a solucionar eixa injustícia històrica. Volem que en el termini de dues legislatures, com a molt, eixes places siguen realitat i siguen, a més, places públiques, ja que són les úniques que garanteixen qualitat i igualtat en l’accés. Ha quedat clar que ni PSOE ni PP han mostrat realment interés per aquest tema, que ni PSOE ni PP han fet avançar Algemesí en un aspecte tan important. Nosaltres ens comprometem públicament a fer un Algemesí més amable amb les persones i això passarà per fer realitat eixa segona residència. Amb un govern municipal encapçalat per més Algemesí, i una Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives governada per Compromís, serà realitat.

Pujar