elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alerta després d'arribar tres carregaments d'ametles americanes amb aflatoxines cancerígenes: La Comunitat Valenciana és la que més importa

Alerta després d'arribar tres carregaments d'ametles americanes amb aflatoxines cancerígenes: La Comunitat Valenciana és la que més importa
  • 103 milions de quilos d'ametles estatunidenques han arribat a terres valencianes

LA UNIÓ denuncia un total de tres intercepcions d'ametles a Espanya importades des dels Estats Units amb aflatoxines durant aquest mes d'abril que estaven per damunt dels Límits Màxims de Residus (LMR) permesos i que comporten un risc seriós per a la salut.

El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (Rasff) ha emés aquestes tres alertes alimentàries, detectades en frontera durant els dies 3, 4 i 17 d'abril, amb presència d'aflatoxines per damunt dels nivells permesos i que augmenten el risc de patir càncer. L'autoritat europea de control alimentari les qualifica com de risc "seriós" per a la salut i ha restringit la seua distribució a Espanya.

Segons les anàlisis a les quals han sigut sotmeses les ametles en els últims dies, les anomalies detectades ha sigut un total d'aflatoxines-micotoxines amb dades de >24,0 ±25,9% µg/kg - ppb, quan el màxim establit és el de 10 µg/kg - ppb. Aquestes aflatoxines, tal com apunta l'Institut Nacional del Càncer, "són un tipus de toxines produïdes per uns certs fongs en cultius agrícoles com la fruita seca, entre altres, produïdes per les floridures anomenades Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus.

LA UNIÓ demana un major control i inspeccions de l'ametla importada i que en el cas que es repetisquen les deteccions amb presències nocives perilloses per a la salut dels consumidors durant un període de temps se suspenguen automàticament aquestes.

Cal assenyalar que la Comunitat Valenciana va importar d'altres països en 2023 un total de 72,13 milions de quilograms d'ametles sense corfa, la qual cosa suposa el tercer any des que existeixen dades amb un major volum importat i un increment del 225% sobre 2022. El 72% de les importacions d'ametla d'Espanya -el total estatal són 103,6 milions de quilos-, van vindre a la Comunitat Valenciana.

El gruix de les importacions d'ametla a territori espanyol procedeix dels EUA, concretament 81,8 milions de quilos, la qual cosa representa que el 80% de les importacions d'ametla per part d'Espanya procedeixen del país nord-americà. D'eixa quantitat, 59,2 milions de quilos van arribar a la Comunitat Valenciana. El nostre territori suposà el 72% en volum i el 73% en valor de les importacions espanyoles d'ametla dels Estats Units al llarg de 2023. L'any passat a més es va importar en la Comunitat Valenciana molt més barat, amb una quantitat mitjana de 3,63 €/kg, la qual cosa suposa un descens del valor del 29% respecte a 2022.

Tota aquesta situació de creixement de les importacions d'ametla de tercers països succeeix quan les empreses torroneres comencen a comprar el producte per a elaborar el torró en els pròxims mesos de cara a la campanya de gelats de l'estiu i per a Nadal i després del trencament del diàleg que les grans empreses torroneres que formen part de la IGP Xixona i Torró d'Alacant van mantindre en els últims mesos amb la Unió Llauradora i la mediació de Conselleria d'Agricultura, per negar-se a pagar als productors un preu que cobrira almenys els costos efectius de producció, tal com marca la Llei de la Cadena Alimentària. A l'octubre del passat any, la Unió Llauradora va instar la Conselleria d'Agricultura a treballar perquè els fabricants de torró emparats en les IGP Xixona i Torró d'Alacant utilitzaren ametles produïdes ací, ja que aquest organisme anava a modificar el seu plec de condicions per a poder utilitzar ametles de qualsevol part del món com així es va aprovar finalment. Les dades no enganyen i es comprova que els grans torroners no tenien cap voluntat d'arribar a un acord i la prova més evident és que es prefereix l'ametla importada enfront de l'autòctona, sense importar-los la ruïna en la qual deixen als productors d'ací ni els possibles riscos per a la salut de les persones.

Pujar