30 de novembre de 2020 30/11/20

Ofensiva de Compromís per a que es complisca la Llei amb el monòlit de la Divisió Navarra d'Alcalà de Xivert i es desmantelle

Ofensiva de Compromís per a que es complisca la Llei amb el monòlit de la Divisió Navarra d'Alcalà de Xivert i es desmantelle - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Ofensiva de Compromís per a que es complisca la Llei amb el monòlit de la Divisió Navarra d'Alcalà de Xivert i es desmantelle - (foto 2)

  Compromís sol·licitarà a l’Ajuntament d'Alcalà de Xivert que retire immediatament el monòlit al·lusiu a la Divisió Navarra que vulnera la Llei i està situat a pocs metres de l'asfalt de la N-340. La coalició ha realitzat diferents peticions a la Demarcació de Carreteres que, en aquests anys ha pogut concretar oficialment que es troba en zona d'afecció fora de domini públic i que el monument commemoratiu de la revolta, guerra i repressió es troba en una propietat privada. 

  “La Llei 52/2007 tan sols ha evidenciat nombroses deficiències i poca efectivitat en casos com el que ens ocupen. En l'última resposta assenyalen que, una vegada la simbologia estiga avaluada i catalogada, són els Plens Municipals els que han d'aprovar la seua retirada, com va ocórrer amb èxit amb els monòlits de la IV Divisió a Benicarló, a Santander i més recentment a Cartagena”, ha detallat el senador Carles Mulet. Així, des del Senat la coalició insistirá en el compliment de la Llei en aquest sagnant i vergonyós cas de vulneració. 

  Per part seua, María Sorlí, portaveu municipal de Compromís en Alcalà-Alcossebre ha sol·licitat el compliment de la Llei i no demorar la resposta a la missiva que van rebre fa més d'un any de la Direcció General de Memòria Històrica perquè acreditaren l'existència o inexistència de vestigis i procediren a la seua retirada. “Demanarem al Ple que inste al propietari a retirar aquest monument que encara segueix allí en 2020 per a vergonya dels demòcrates a la glòria d'una organització formada per requetés carlistes, que durant la guerra va ser usada com a tropa de xoc en els fronts de l'Alfambra, Aragó, Llevant, l'Ebre i Catalunya”, ha indicat la regidora, que ha censurat “que no s'estiga donant una resposta àgil en una matèria tan sensible com ja van fer altres alcaldes del PP, sense rubor. Sembla que serem els últims de la comarca en eliminar aquests rastres d'un feixisme que va llastrar al nostre país durant dècades”. 
   
  Són nombrosos els autors que apunten als abusos que van cometre al costat de falangistes en nombroses poblacions contra totes les idees oposades a la seua. Tots dos càrrecs han assenyalat que “de no atendre's ens dirigirem a l'organisme autonòmic amb potestat sancionadora davant aquells consistoris que incomplisquen la Llei”.

  D'altra banda, demanaran al Consistori que inste a Foment a accelerar com demanava Compromís al Senat el reforç de la seguretat entre els punts quilomètrics 1.018 i 1.021 de la N-340, coneguda com el Coll, on s'han produït nombrosos accidents per la seua perillositat.

  Pujar