elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les analítiques realitzades per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre qualifiquen d'apta per al bany la platja de Les Fonts

Les analítiques realitzades per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre qualifiquen d'apta per al bany la platja de Les Fonts
  • S'està a l'espera dels resultats de la Conselleria per poder decretar l'obertura al bany de la platja

Les anàlisis encarregades per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre per fer el seguiment de la qualitat mediambiental de l'aigua de la platja de les Fonts donen un resultat d'òptim per al bany. En mostres preses el divendres 26 al migdia i el dissabte 27, les anàlisis determinen un índex 0 en E-coli, de manera que les accions d'emergència realitzades des de l'Ajuntament, per pal·liar la contaminació detectada el passat dia 24, haurien estat efectives. Tot i aquests bons resultats, l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre està a l'espera de poder rebre les anàlisis encarregades per la Direcció general de l'Aigua de la Generalitat Valenciana ja que ha de ser aquest organisme el que autoritze el bany. Segons han confirmat des de la Direcció general de l'Aigua, s'espera que demà es puga comptar amb noves anàlisis.

Per part de l'Ajuntament, el divendres al matí, de forma immediata a rebre l'ordre de tancament per part de la Conselleria en detectar contaminació fecal a la platja provinent del manantial sud, es va instal·lar un sistema d'evacuació per redirigir l'aigua a una estació de bombament que la condueix a la xarxa de sanejament. Segons l'empresa que gestiona el sanejament municipal, es baralla la hipòtesi que s'haja produït un trencament en algun punt del clavegueram, que haja provocat la filtració de contaminació i s'està inspeccionant, realitzant proves de fluoresceïna per tal de localitzar el punt de la fugida.

La platja de Les Fonts està considerada com de "especials característiques", per part de la Direcció General d'Aigua de la Generalitat Valenciana, a causa de les deus d'aigua situats en plena platja i a la seva morfologia tancada. Al juliol de 2017 es va viure un episodi similar, amb contaminació també provinent de les fonts. Les accions que va realitzar l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre es van estendre durant pràcticament un any, per tal de localitzar l'origen de l'abocament: es va inspeccionar la xarxa de sanejament, es van controlar instal·lacions i pous de reg en un radi d'acció delimitat per especialistes i, amb la col·laboració d'hotels i comunitats de propietaris, es va revisar l'estat de mecanismes d'evacuació d'aigües residuals a la xarxa pública. A més, es van realitzar diferents inversions en la renovació de clavegueram i xarxa de sanejament al carrer Jai Alai, passeig Farigola, places de les Fonts i avinguda Manila. Durant 2017 i 2018, l'Ajuntament va invertir 170.000 euros en les diferents accions per inspeccionar i millorar la xarxa de sanejament a la zona de Les Fonts, als quals es va sumar la col·laboració econòmica tant de la Generalitat Valenciana com de la Diputació Provincial, amb 50.000 euros cada administració, el que suposa un total de 270.000 euros. A més, s'han seguit projectant treballs de renovació de sanejament de la zona com els que realitzaran a partir de setembre valorats en 120.000 euros. En 2018, la platja de les Fonts no va viure ni un sol episodi de tancament, sent els resultats de les analítiques sempre òptims per al bany. Aquell estiu es van viure nombrosos tancaments de platges a la costa de la província i, en cap cas, cap platja d'Alcossebre es va veure afectada.

Per part de l'Alcalde Francisco Juan ha insistit que "hem posat tots els mitjans tècnics i econòmics que estaven al nostre abast perquè l'episodi de contaminació no es tornés a produir. En 2018, els resultats van ser excel·lents i, en aquest 2019, hem actuat amb tota la urgència possible per desviar l'aigua de la zona de bany i que els paràmetres permetin que es torni a obrir al bany. Es tracta d'una platja amb unes característiques molt especials i una problemàtica específica que no es dóna en la resta de platges amb què compta el municipi, reconegudes amb quatre banderes blaves". L'Ajuntament ha disposat transport gratuït des de Las Fuentes a la platja del Carregador perquè els residents i visitants puguin desplaçar-se sense cap cost.

Demà dimarts s'ha convocat una reunió en la qual estaran presents tècnics de la Direcció general de l'Aigua, tècnics de l'empresa que gestiona la xarxa de sanejament municipal i membres de la corporació municipal.

Pujar