elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Alcora reviu les seues tradicions en el dia de Sant Cristòfol, patró del municipi

L'Alcora reviu les seues tradicions en el dia de Sant Cristòfol, patró del municipi
  MÉS FOTOS
  L'Alcora reviu les seues tradicions en el dia de Sant Cristòfol, patró del municipi - (foto 2)

  L'Alcora ha celebrat hui el dia del patró, Sant Cristòfol, revivint les seues tradicions. Els alcorins i alcorines s'han reunit aquest matí al paratge de la Font Nova per a creuar el riu de la localitat, tal com feien els seus avantpassats. Es tracta d'una tradició recuperada pels barris de l'Alcora.

  En l'acte, com és habitual, l'escriptor i president de la Coordinadora d'Associacions Culturals de l'Alcalatén, Enrique Salvador, ha narrat un relat referent a la vida de Sant Cristòfol, en el qual ha explicat d'on ve la tradició de creuar el riu.

  En la seua intervenció, l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, ha destacat la "gran tasca" de la Coordinadora en la recuperació de tradicions de l'Alcora i ha recordat que l'Ajuntament té com a objectiu "treballar i recolzar a les persones i col·lectius que es dediquen a mantenir i potenciar les nostres tradicions".

  "Ninots de Sant Cristòfol"

  I a la vesprada, al voltant de les 19.15 hores, s'han donat cita els veïns, autoritats, i totes aquelles persones que ha volgut participar en l'acte de cremar els 'ninots' de Sant Cristòfol, que els veïns dels barris participants -la Sang i Sant Jaume- van penjar el diumenge. Des del Consistori es va iniciar el recorregut pels barris per tal de despenjar els 'ninots' i cremar-los.

  Com recorda el Cronista Oficial de l'Alcora, José Manuel Puchol, "el naixement d'aquesta festa popular es remunta a 1950, aproximadament, perdent-se tal originalitat pocs anys després".

  Els 'ninots de Sant Cristòfol' van ser recuperats pels barris de la localitat l'any 2004.

  Recuperar tradicions

  Cal ressaltar que, és a partir de l'any 2001 quan les associacions dels barris de l'Alcora, gràcies a la bona relació dels membres de les seues juntes, amplien les seues activitats i es preocupen per la recuperació de costums i tradicions, algunes de les quals van romandre en l'oblit durant més de 50 anys. Fruit d'aquesta bona relació són la recuperació d'importants costums com el lliurament de la Clau de les Festes dels Barris (es va recuperar al maig de 2001), la mocadorà de Sant Vicent (es va recuperar el 8 d'abril de 2002) y els ninots de Sant Cristòfol (es va recuperar el 10 de juliol de 2004).

  Pujar