elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Alcora enalteix les seues genuïnes tradicions en la festivitat de Sant Antoni

  El foc i els animals es convertiran en protagonistes aquest cap de setmana a l'Alcora amb la celebració de Sant Antoni Abad. Els nascuts l'any 1972, que enguany han assumit l'organització de la festa, s'han bolcat en la preparació dels actes, incloent també novetats, perquè tot el poble puga gaudir d'un esdeveniment tan destacat.

  I és que Sant Antoni és una festivitat amb gran tradició i notables singularitats a l'Alcora. Les fogueres, la matxà amb la genuïna Rècua Arriera i el tradicional Prim (xicoteta coca feta amb farina, sucre, aiguardent i oli d'oliva) són el centre d'atenció. El clamorós Vítol a Sant Antoni! emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita per a animals i genets.

  A diferència del que succeeix a la majoria de poblacions de la província, no es constitueix una única foguera, sinó que s'encenen diverses fogueres distribuïdes pels barris del municipi, concretament, enguany s'encendran al voltant de 35 fogueres.

  Els actes començaran demà dissabte, dia 14 de febrer, a les 10 hores, amb castells inflables i jocs per als més xicotets. I a les 13 hores, es durà a terme la benedicció dels prims. Enguany s'han preparat 5.000 prims, que es repartiran a les 20.30 hores al carrer Ferrerets.

  Però abans, a les 18.30 hores, tindrà lloc la benedicció dels animals a la plaça de l'Església. A continuació, la comitiva oficial visitarà totes les fogueres, fent així partícip a tota la població. Aquest és l'acte més destacat de la programació festiva. Com a singularitat a l'Alcora, la comitiva o matxà rememora l'ancestral Rècua Arriera, única i autòctona, que desfila integrada en la processó juntament amb la resta d'animals.

  Cal recordar que la Rècua Arriera es va encarregar de transportar en el segle XVIII les preuades ceràmiques de la Real Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda per tota la geografia espanyola. Va arribar a ser tan famosa, que fins i tot Goya la va immortalitzar en un quadre que es troba al Museo del Prado anomenat "El cacharrero".

  Així, a més d'enaltir la importància dels animals a l'Alcora, simbolitza l'esperit comercial que ha donat lloc a la fama adquirida pels alcorins de viatjants, aventurers i emprenedors.

  És important ressaltar la gran tasca que realitza l'Associació Tradicional Rècua Arriera en la conservació i posada en valor d'aquesta important i arrelada tradició alcorina.

  Dins de la programació de Sant Antoni 2017, com a novetat, els organitzadors han preparat enguany ball amb l'orquestra "Los Suéters", que actuarà a la plaça Sant Antoni a les 23.30 hores.

  El diumenge, dia 15 de gener, a les 11 hores, se celebrarà la missa en honor a Sant Antoni. I a la vesprada, un gran castell de focs artificials a la plaça de l'Ajuntament posarà fi a la festivitat.

  D'altra banda, el Casal Jove també s'unirà demà a la celebració de Sant Antoni. Com a activitat del programa "Grupactiu", un membre de la Rècua Arriera parlarà als joves participants sobre aquesta tradició tan important i arrelada al municipi.

  També a les pedanies de l'Alcora se celebra Sant Antoni. En Araia, la benedicció dels animals tindrà lloc el dissabte, a les 19.30 hores. I en la Foia se celebrarà també el dissabte, però a les 20.30 hores.

  Pujar