25 de gener de 2020 25/1/20

Compte arrere per als Moros i Cristians d'Alcoi

Compte arrere per als Moros i Cristians d'Alcoi  - (foto 1)
  • La localitat alacantina es transforma durant els pròxims dies 22, 23 i 24 d'abril en una ciutat de castells, batalles i conquestes

MÉS FOTOS
Compte arrere per als Moros i Cristians d'Alcoi  - (foto 2)
Compte arrere per als Moros i Cristians d'Alcoi  - (foto 3)
Compte arrere per als Moros i Cristians d'Alcoi  - (foto 4)

Parlar de la representació més espectacular dels Moros i Cristians a la Comunitat Valenciana és parlar indubtablement d'Alcoi. Aquesta xicoteta localitat alacantina es transforma durant els pròxims dies 22, 23 i 24 d'abril en una ciutat de castells, batalles i conquestes però, sobretot, en una explosió d'alegria, colors i multitud.

Més de 9.000 persones participen en el que és l'esdeveniment més espectacular d'Alcoi, declarada d'interès turístic internacional. Durant tres dies es rememoren els temps de Jaime I el conqueridor, quan la ciutat va patir l'atac del cabdill moro Al-Azraq i, segons la llegenda, Sant Jordi va aparèixer cavalcant per a ajudar a la ciutat, que va jurar construir un temple en el seu honor i celebrar-ho amb festejos.

La tradició marca la data de el 23 d'Abril de 1276 com l'inici del patronatge de Sant Jordi per als alcoians. Són tres dies de festes que giren entorn del dia 23 d'abril, eix de la festivitat. Així doncs, el primer dia, 22 d'abril, es dedicada a les Entrades, el segon a la festivitat religiosa i el tercer l'Alardo, culminat amb l'aparició de Sant Jordi. És l'Associació de Sant Jordi la responsable d'organitzar una festivitat en la qual tot el poble s'implica, principalment a través de les filaes, el vertader factor integrador de la societat alcoiana.

Actualment existeixen 28 filaes i als membres de cadascuna els uneix molt més que una vestimenta: llaços d'amistat, família... una unió que va més enllà dels tres dies i que constitueix una forma de vida a Alcoi. Com a curiositat, el seu origen es troba en la diversificació de les dues primitives companyies (Cristians Moros i Catòlics Cristians) en diferents agrupacions, a causa de la progressiva incorporació de festers els qui, en tenir indumentàries comunes i diferenciadores, acabarien aconseguint autonomia dins el seu bàndol.

Una festa que manté els seus orígens, la seua essència i tradició, tal com explica la regidora de Festes, Lorena Zamorano, en declaracions a elperiodic.com: "Són unes festes grandioses per la gran implicació i l'enorme desplegament de mitjans. Qui vinga a Alcoi durant aquests dies es va a trobar una ciutat totalment bolcada, és alguna cosa molt curiós de veure".

Com se celebren els Moros i Cristians d'Alcoi?

Durant els tres dies de celebració les banderes blanques amb la creu de Sant Jordi així com les gallardetes verds amb la mitja lluna de l'Islam inunden cada racó de la ciutat. Aquesta imatge es barreja amb el so del redoblament de tambors, les trompetes, i l'arcabús així com l'olor a pólvora.

Un festival per a tots els sentits que comença el primer dia amb les dues Entrades, al matí la desfilada de les agrupacions cristianes i a la vesprada les dels moros. I si per alguna cosa crida l'atenció aquesta jornada és per la riquesa i colorit dels abillaments: "Els vestits s'estrenen a Alcoi i posteriorment es lloguen en altres localitats", explica l'edil de Festes. A açò se suma la música, els estendards, les representacions dels caps d'esquadra... un teatre en viu que inunda cada racó de la ciutat.

Li segueix el dia 23 amb la jornada de Sant Jordi, dedicada a la devoció i en la qual la processó de la relíquia és el principal acte. Aquesta processó gira entorn de la figura de Sant Jordiet, un xiquet menor de huit anys que va vestit de soldat romà.

Finalment arriba el Dia de l'Alardo, el 24 d'abril. Una batalla que, com cada any, guanyen els cristians per a posar punt i final a la festa amb l'arribada de Sant Jordiet als merlets del castell entre el fervor de la multitud.

Consells d'interès

Si vas a contemplar íntegrament les dues entrades, cristiana i mora, es recomana llogar les cadires que s'instal·len al llarg del recorregut. Per a açò, cal contactar amb l'Associació de Sant Jordi (96 554 05 80).

Si visites Alcoi no pots deixar de provar "l'olleta de Músic", típic de les festes, els dolços denominats "Moros" i el cafè licor, una beguda típica espirituosa, que barrejada amb granissat de llimó es denomina "Mentida" i amb refresc de cua "Plis play".

Alcoi presenta una gran varietat de recursos naturals i culturals per a gaudir durant els descansos en la festa. Pots visitar la web de Turisme d'Alcoi i assabentar-te de tot el que pot oferir-te. A més, l'oferta hotelera en la localitat no solament és àmplia, sinó diversificada en rural i urbana.

Una escapada perfecta per a gaudir d'una festa única en el món, tal prop de casa, i explorar, a més, un lloc màgic en la província d'Alacant. Pots veure el programa complet d'actes de les festes ACÍ.

Pujar