elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bivia dóna accés a la col·lecció de litografies del segle XIX, del Taller de Pascual Abad

    La Biblioteca Virtual d’Alcoi (BIVIA) incorpora la col·lecció de litografies que l’Arxiu Municipal d’Alcoi va adquirir per compra l’any 2009. Es tracta de 26 litografies impreses en el taller valencià d’Antonio Pascual i Abad entre 1839 i 1880.

    Antonio Pascual i Abad va estudiar dibuix i gravat en l’Acadèmia de Sant Carles de València. En 1829 va tornar a Alcoi per a fundar un taller de litografia aprofitant la liberalització d’aquesta professió, fins llavors exclusiva de l’acadèmic José de Madrazo al capdavant de la «Litografía de la Casa Real». Vinculada la seua família a la indústria paperera, Pascual i Abad va intentar establir en 1834 un taller de llibrets de paper de fumar, sense èxit.

    En 1839 va retornar a València, on es va instal·lar definitivament, i va instal·lar un taller de litografia, primer en el carrer de Sant Vicent, posteriorment en el carrer Corona, després en la plaça de Mossèn Sorell –en l’antiga casa dels comtes d’Albalat–, i finalment en el carrer Espinosa. Es va dedicar a la litografia d’estampes religioses i als paisatges de ventalls, amb els quals va obtenir alguns premis en exposicions, i va ser considerat inventor d’un tipus conegut amb el nom de «Rueda de la Fortuna». En el camp de les estampes religioses va ser el primer artista espanyol que va utilitzar la tècnica litogràfica front a l’ús del tradicional gravat.

    Va participar en diverses exposicions, com en l’Exposició Universal de Londres (1851) i va adquirir un gran prestigi en la societat valenciana. L’Ajuntament de València va reconèixer la seua important labor i les seues aportacions a la tècnica litogràfica i cromolitogràfica nomenant-lo en 1860 litògraf oficial. Després de la seua mort, les seues filles van continuar amb el taller familiar.

    Moltes de les litografies que ixen del taller de Pascual i Abad es presenten en dues varietats, en blanc i negre i en color. Les il·luminades en color van ser pintades a mà per les seues filles Isabel i Matilde Pascual. D’elles destaquem «Smo. Cristo de la Sangre, venerado en Liria», «N.ª Sra. de la Candelaria, de Arequipa», «San Vicente de Paúl» i la «Adoración de los Reyes Magos».

    Pel que fa a la temàtica, aquesta col·lecció inclou litografies de tema religiós, entre les quals destaquen una sèrie de quatre estampes dedicades a Santa Matilde a Terra Santa i una sèrie històrica de quatre làmines sobre la reina Isabel la Catòlica.

    Es pot accedir a la col·lecció des de la pàgina d’inici de BIVIA (bivia.info) o bé directament en aquest enllaç: https://bit.ly/2xCqXlr.

    Pujar