elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià

Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià
  • La delegació salvadorenca han conegut polítiques de bon govern, transparència i participació ciutadana de 4 localitats de la Comunitat Valenciana amb la finalitat de traslladar-les als municipis salvadorencs

El Fons Valencià per la Solidaritat ha desenvolupat una setmana de treball en 4 municipis de la Comunitat Valenciana (Canals, Benissa, Gandia i Vila-real), on alcaldes i alcaldesses de diferents municipis d’El Salvador, així com personal tècnic del país centre-americà, s’han format i han conegut de primera mà polítiques de bon govern, transparència i participació ciutadana que s’executen al municipalisme valencià. L’objectiu d’aquesta visita ha sigut que les autoritats salvadorenques traslladen a les seues localitats les diferents experiències i coneixements adquirits a les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a enfortir les democràcies locals d’El Salvador. La delegació, la qual ha estat acompanyada constantment per Álvaro Escorihuela, President del Fons; Esteve Ordiñana, Gerent del Fons; Natxo Peñarroja, Técnic del Fons; i per membres de la Junta Executiva del Fons, ha estat formada per Lilian Antonia Portillo, Alcaldessa de San Esteban Catarina; Nelson Alberto Gómez, Alcalde de Santiago de María; José Roberto Barrientos; Alcalde de San Vicente; Wilian Lorenzo Portillo, Alcalde de Tepetitán; José Ramón Villalta, Director Executiu de l’ONGD Iniciativa Social para la Democracia; i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte.

Aquesta visita s’emmarca dins del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador” del Fons Valencià, el qual s’executa amb la col·laboració de l’ONGD salvadorenca Iniciativa Social para la Democracia i amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana. En concret, aquest projecte té com a objectiu general enfortir la democràcia local de 5 municipis d’El Salvador enfortint els espais de participació d’aquestes localitats així com les polítiques de bon govern, incidint en la promoció de la pluralitat política i la transparència a través, d’entre altres, de l’impuls de lleis municipals. Per a aquesta finalitat s’ha realitzat un estudi al voltant de la situació de la democràcia local salvadorenca i s’estan realitzant assistències tècniques i acompanyaments per impulsar dinàmiques de pluralitat i capacitar a les autoritats i personal tècnic municipal en eines que propicien un apoderament de la democràcia dels seus municipis. Entre altres resultats del projecte destaquen l’augment de la representació de diferents partits polítics als 252 municipis salvadorencs, impulsant la pluralitat, la transparència i la participació, i la consolidació de la representació de les dones en la política local.

Les polítiques de bon govern, transparència i participació del municipalisme valencià com a exemple per a localitats d’El Salvador

La delegació del Salvador s’ha nodrit d’experiències d’enfortiment democràtic municipalista a Canals, Benissa, Gandia i Vila-real. En concret, a Canals els alcaldes i alcaldesses del país centre-americà han rebut formació sobre l’administració pública local espanyola a través de Rúben Gomar, Vicesecretari de l’Ajuntament canalí i del Consorci de Residus V5-COR, així com una recepció política amb l’Alcaldessa, Mai Castells, i la Regidora de Benestar Social i Vicepresidenta del Fons, Verónica Ferri. A Benissa, la delegació també va ser rebuda per l’Alcalde de la localitat, Arturo Poquet; el Regidor de Presidència, Turisme, Noves Tecnologies, Recursos Humans, Projectes Europeus i Centre d’Excel·lència, Jorge Ivars; i el Secretari del Fons i Alcalde de l’Olleria, Ramón Vidal, els quals, junt amb la resta de la corporació municipal, els van traslladar les polítiques de l’Ajuntament de Benissa en matèria de transparència, participació i bon govern. A més, a la localitat de la Marina Alta la delegació va rebre una ponència sobre bon govern a càrrec de José Luís Sahuquillo, politòleg i redactor del Pla de Govern Obert de Benissa.

Per altra banda, a Gandia, la delegació va presenciar un plenari ordinari i altre extraordinari de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, una entitat local que es caracteritza per la seua profunda política de pluralitat, mantenint també una reunió amb el President, la Vicepresidenta i el Vicepresident de l’entitat supramunicipal, Salvador Femenia, Assumpció Domínguez i Juan Espinosa, respectivament.

A més, a Gandia, la delegació, acompanyada per Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat; Álvaro Escorihuela, President del Fons; i Esteve Ordiñana, Gerent del Fons, va estar rebuda per l’Alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; el Vicealcalde, Josep Alandete; la Regidora de Cooperació, Liduvina Gil; el Regidor de Participació Ciutadana i Qualitat Democràtica, Nahuel González; i el Regidor de Turisme, Vicent Mascarell. Els alcaldes i alcaldesses d’El Salvador també es van reunir amb els portaveus dels grups municipals (Vicent Mascarell, Portaveu del grup municipal PSPV-PSOE; Josep Alandete, Portaveu del grup municipal Compromís Més Gandia Unida; Víctor Soler, Portaveu del grup municipal PP; i Pascal Renoult, Portaveu del Grup Municipal Ciudadanos), amb els quals van tractar la governança local.

La capital de la Safor també va albergar la presentació de resultats del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador”, on la delegació d’El Salvador va exposar els avanços realitzats als seus municipis en matèria d’enfortiment democràtic local, pluralitat política i transparència amb la col·laboració del Fons i la Generalitat. Aquesta jornada va ser presentada per José Manuel Prieto, Alcalde de Gandia, Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat, i Álvaro Escorihuela, President del Fons, i va ser clausurada per Nahuel González, Regidor de Participació Ciutadana i Qualitat Democràtica, i Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons. En aquesta jornada es va destacar l’increment de la representació de diferents partits polítics en els 262 municipis salvadorencs, impulsant la pluralitat, la transparència i la participació, i la consolidació de la representació de les dones en la política local d’El Salvador. En la jornada també van participar José Ramón Villatla, Director Executiu de l’ONGD Iniciativa Social para la Democracia, i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte de cooperació. A més, a Gandia, la delegació d’El Salvador va visitar un ple municipal i va rebre una ponència al voltant de les polítiques de transparència, participació i bon govern de la capital de la Safor.

Per últim, els alcaldes i les alcaldesses dels municipis del país centre-americà van visitar Vila-real on reberen formació sobre l’administració local valenciana i se’ls va donar a conéixer les polítiques de bon govern, transparència i participació de l’ajuntament de la localitat de la Plana Baixa amb l’objectiu que la delegació les trasllade als municipis salvadorencs. A més, a Vila-real, els alcaldes i alcaldesses van estar rebuts per l’Alcalde, Jose Benlloch, i pel Regidor de Benestar Social i Recursos Humans i President del Fons Valencià, Álvaro Escorihuela, i també es van reunir amb l’equip de govern amb els que van compartir coneixements i experiències de política i governança local.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 128 entitats locals valencianes sòcies (119 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

MÉS FOTOS
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 2)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 3)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 4)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 5)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 6)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 7)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 8)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 9)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 10)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 11)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 12)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 13)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 14)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 15)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 16)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 17)
Alcaldes de municipis d’El Salvador visiten ajuntaments valencians per conéixer les polítiques de bon govern del municipalisme valencià - (foto 18)
Pujar