elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cal alarmar-se davant el coronavirus?

CCTV
CCTV
  • La subdirectora general de Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, la Dra. Herme Vanaclocha Luna, ha reflexionat sobre aquest tema

Des que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declararà l'emergència sanitària per la propagació del coronavirus són moltes els dubtes i preocupacions que han saltat a la societat. La prevenció i la incertesa per aquest nou brot ha fet que siguen moltes les hipòtesis que s'han posat sobre la taula, però realment cal alarmar-se davant el coronavirus?

A aquesta pregunta va voler donar resposta la subdirectora general de Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, la Dra. Herme Vanaclocha Luna, en una conferència celebrada en el Col·legi de Metges de València durant la qual va enviar un missatge de calma a la ciutadania: “L'augment dels casos no vol dir que es propague mes ràpid sinó que s'està recopilant més informació”.

Cal recordar que el nou tipus de coronavirus – pertanyent a una amplia família de virus que normalment afecten només els animals – va ser detectat per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. Des de llavors, i després de ser comunicat a data de 31 de desembre a l'OMS, parlem de més de 28.000 casos detectats concentrats fonamentalment al país d'origen.

Davant l'augment dels casos la doctora Herme Vanaclocha va apuntar que no és motiu per a alarmar-se perquè estem parlant d'un país amb milions d'habitants i els afectats corresponen a un percentatge xicotet de persones. Malgrat això, va ressenyar que estem davant una epidèmia difícil de controlar: “Quan els símptomes de la malaltia són lleus, com és el cas del coronavirus, és molt més difícil controlar l'epidèmia”.

Els símptomes més comuns del coronavirus inclouen tos, mal de gola, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort, sent aquests més comuns en persones ancianes o que pateixen alguna altra malaltia com per exemple, del cor, del pulmó o problemes d'immunitat.

Supercontagiadors

“Hem passat de la idea que cal tancar el capitule de les malalties infeccioses al fet que “hem d'invertir econòmicament en elles” ironitza la doctora en recordar que en els anys 60 no se li donava la importància d'ara a aquesta mena de casos. I és que, tal com va apuntar l'especialista, l'índex de contagi d'aquesta malaltia és només de 2,2 punts i el seu contagi es realitza fonamentalment via aèria.

“Ha d'haver-hi un contacte estret entre dues persones perquè hi haja contagi” explica i és que en tractar-se un virus que de transmissió per gotes (saliva) la distància màxima perquè es produïsca el contagi no ha de superar el metre.

En aquest sentit, va apuntar que en la Comunitat Valenciana “no hi ha cap problema” perquè exceptuant els casos d'Alemanya “no és clar que una persona asimptomàtica puga transmetre la malaltia” encara que hi ha persones que per les seues característiques hi ha persones que contagien molt més són les conegudes com *supercontagiadoras.

Amb tot això, la doctora valenciana va insistir que al nostre país i concretament en la Comunitat Valenciana no existeix motiu real per a alarmar-se perquè el focus d'aquest coronavirus – del qual encara s'està estudiant l'origen – es troba molt allunyat d'aquest territori i insta a seguir tota la informació a través dels canals oficials.

Taxa de mortalitat

Les informacions referents al coronavirus augmenta minut a minut, però cal recordar que aquest tipus de virus té un índex de mortalitat molt baix i les autoritats sanitàries espanyoles estan preparades per a fer front a les seues conseqüències.

Segons els últims estudis publicats per al Control i la Prevenció de Malaltia (CCDC) la taxa de mortalitat general del coronavirus és d'un 2,3% sent les persones majors de 80 anys les que tenen més risc de ser contagiades amb un índex de mortaldat del 14,8%

Amb tot això, reiterem el missatge difós pel Ministeri de Sanitat en el qual anomenen a la calma i a la no difusió de faules sobre el coronavirus.

Pujar