23 d’octubre de 2020 23/10/20

Alaquàs es converteix en una biblioteca humana

Alaquàs es converteix en una biblioteca humana - (foto 1)

  Constància, esforç, treball, art, il·lusió, aprenentatge i molts altres valors van omplir ahir les parets del Castell d'Alaquàs. Els llibres humans d'Alaquàs van donar vida en la vesprada del dimecres 29 de novembre a l'acte de celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Un acte original que va atraure de manera molt especial a les persones assistents i els va fer participar de manera activa en aquesta activitat que va comptar amb la participació de veïnes i veïns compromesos amb l'educació i que treballen diàriament per garantir una educació de qualitat a través de les seues iniciatives i activitats.

  L'acte es va iniciar amb la lectura del Manifest de la Carta de Ciutats Educadores. L'Alcaldessa d'Alaquàs, Elvira García Campos, acompanyada dels Llibres Humans, va donar lectura al document per tal de donar a conèixer una vegada més els seus principis i revitalitzar-los.

  A continuació va tindre lloc l'activitat Llibres Humans en la que representants d'arts com la música, el teatre, la pintura, l'esport i la participació van donar vida a la jornada contant el seu propi llibre. L'activitat va estar coordinada per la mestra Pilar Latorre Morant i va ser tot un èxit. L'artista local Carmen Mateu Guiot va contar "Colorín, Colorado", el músic Enric Parreño Moratalla va donar lectura a "So(n)ando", el jove Vicent Navarro Sardina va contar "Gaudir, gaudir i gaudir", l'esportista Jorge López Palenzuela "Nunca hay que rendirse" i l'actor Adrián Cabezas Sánchez va protagonitzar "Ser o no ser". Uns llibres molt particulars centrats en la història de cadascun i en el seu aprenentatge. A continuació es va obrir un diàleg entre els assistents i els llibres humans.

  A continuació es va realitzar una visita guiada al cor d'Alaquàs a càrrec de Via Heraclia per tal d'apropar la història d'Alaquàs i l'evolució dels temps a tots els veïns i veïnes. El recorregut es va iniciar al Castell d'Alaquàs i a continuació es va visitar el portal de València i Molí, en l'actualitat principi del carrer Major i final de l'avinguda Miguel Hernández. Després es van dirigir cap a l'església de l'Assumpció, al portal de la Moreria, a la plaça del Santíssim, al forn de la Vila i finalment al carrer Major, com a línia de separació de les dues comunitats amb el tercer Portal d'entrada a la vila mirant a ponent cap a l'església de l'Olivar. Una interessant visita que mira al passat per comprendre millor el futur.

  L'acte va comptar també amb la participació d'Origami Teatre i en ell es va projectar també un audiovisual sobre la trajectòria educativa d'Alaquàs.

  Alaquàs ha estat sempre ciutat pionera en matèria educativa. La seua xarxa educativa i els recursos que ofereix són exemple a diari d'altres ciutats i col·lectius que es traslladen fins el municipi per conèxer les seus iniciatives. La seua adhesió a aquesta celebració internacional és un pas més en el seu compromís amb l'educació de qualitat. El Dia Internacional de la Ciutat Educadora ha estat promogut per l'Associació Internacional de Ciutats Educadores de la qual formen part un total de 485 ciutats de 36 països de tots els continents. L'objectiu és promoure el compliment dels principis establits en la Carta de Ciutats Educadores i fomentar el diàleg, la reflexió i l'intercanvi entres les ciutats. Ser Ciutat Educadora implica apostar per l'educació com a motor de canvi així com el compromís amb un model de ciutat en que primen la igualtat d'oportunitats, la justícia social, la democràcia participativa i la convivència.

  Llibres Humans

  Llibres Humans és una iniciativa que es va engegar a Dinamarca a la fi dels anys 90 en una època en la que el país nòrdic va començar a rebre moltes persones migrants provinents de llocs i cultures molt diferents, la qual cosa va generar algunes tensions socials. Per combatre l'exclusió social i la discriminació, un grup de joves va proposar relacionar llibres amb persones per tal de trencar estereotips en la societat.

  La biblioteca humana es va començar a reproduir en diferents països i reclutadors de llibres van començar a buscar persones que per diferents raons s'havien fet coneguts públicament en la seua comunitat per representar un moviment. La iniciativa finalitzava en una biblioteca o altre espai públic on es llegien històries i es portava a terme un diàleg entres els assistents i els llibres humans.

  Pujar