elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així serà la nova normalitat per als valencians a partir de dilluns

Així serà la nova normalitat per als valencians a partir de dilluns
  • La Generalitat aprova les bases que regiran el dia a dia després de la finalització de l'estat d'alarma

El territori valencià es prepara ja per a deixar arrere l'estat d'alarma i entrar de ple en la “nova normalitat” després de 3 mesos de mobilitat restringida. A partir del 22 de juny qualsevol persona resident en altres comunitats autònomes podrà accedir a la Comunitat, així com els valencians visitar altres territoris.

Tal com ha informat la vicepresidenta de Consell, Mónica Oltra, aquest divendres en roda de premsa, s'ha arribat a un acord "molt ampli" i per àmbits de competència pel qual cada departament regirà sobre les seues pròpies competències com serà la nova normalitat : "es pretén que siga un acord que es puga modificar perquè no sabem com evolucionarà la pandèmia. Estem en un moment d'incertesa que fa necessari que tingam que prendre decisions davant d'un rebrot o empitjorament ". Unes decisions, ha explicat Oltra, que es prendrien per sectors o territoris. Està previst que aquest acord ixca publicat en el DOCV aquest mateix dissabte.

Per això, el Govern valencià ha pres com a referència el decret de president de la Generalitat, Ximo Puig, publicat en el DOGV de dissabte passat, sobre regulació i flexibilització de determinades restriccions, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, establertes durant la declaració d'el estat d'alarma, en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.

Es tracta de mesures amb les quals es pretén donar suport a la reactivació econòmica i social, minimitzant el risc per a la salut pública, i han de venir necessàriament acompanyades per la prudència i la responsabilitat individual, de manera que l'autoprotecció siga la mesura més eficaç per protegir als altres, explica el Consell.

Són aplicables a tot el territori de la Comunitat Valenciana, un cop finalitzada la pròrroga de l'estat d'alarma i, per tant, produiran efectes a partir del dia 21 de juny de 2020 i fins a la finalització de la crisi sanitària ocasionada per la COVID- 19.

Els serveis d'inspecció municipals i autonòmics, en l'àmbit de les seues competències, seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures.

Entre les mesures previstes en l'acord es troben obligacions generals relatives a la distància mínima de seguretat de 1,5 metres o, si no, mesures alternatives de protecció física com l'ús de mascareta d'higiene adequada, mesures d'higiene comuns a totes les activitats (com neteja de locals, de roba de treball, ventilació d'instal·lacions, disponibilitat de materials de protecció, pagament preferent amb targeta, senyalització de distància de seguretat per a clients, utilització de provadors, establiment de sistemes de recompte aforament).

També s'inclouen altres mesures addicionals per a centres comercials, establiments d'hostaleria i restauració, per a la celebració d'actes de culte religiós, i per a piscines d'ús esportiu i instal·lacions esportives.

Actes religiosos, educació, temps lliure, hostaleria

A més, es manté amb caràcter general l'aforament de l'75% i es fixen les mesures específiques per sectors: actes religiosos (vetlles, cerimònies nupcials, etc), mesures relatives a l'exercici de l'activitat educativa, mesures relatives a activitats de lleure i parcs infantils, mesures aplicables als establiments d'hostaleria, a les activitats culturals (biblioteques, arxius, museus, cinemes, teatres, instal·lacions taurines, instal·lacions esportives, esdeveniments esportius, congressos, institucions firals, piscines, transport públic i activitats nàutiques.

A més, les mesures que preveu aquest acord podran ser completades per plans específics de seguretat, protocols organitzatius i guies adaptades a cada sector d'activitat, que seran aprovats per les administracions competents.

Finalment, en l'àmbit de joventut i de el sistema públic valencià de serveis socials, seran aplicable les disposicions contingudes en les resolucions dictades per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Deixem la fase 3

Cal recordar que mentre la Comunitat romania en una Fase 3 “avançada” es podia realitzar reunions de fins a 20 persones i a la platja 15; també, van desaparéixer les limitacions horàries; els cinemes, teatres, museus, monuments i biblioteques podien ocupar el 75% del seu aforament; a l'igual, es va permetre la reobertura de les discoteques i locals d'oci nocturn, això si, sense pista de balls; a més, els comerços, mercats ambulants i centres comercials podien ocupar el 75% de la seua capacitat i, fins al 60% en zones comunes; es va tornar a obrir escoles infantils; els enterraments i les misses admetien ja la congregació de 25 persones en espais tancats i 50 a l'aire lliure; les piscines i hotels van tornar al 75% del seu aforament; i, finalment, les misses i noces també es podien dur-se a terme amb el 75% de la seua capacitat.

Respecte a l'evolució del COVID-19, ahir en la Comunitat Valenciana es registraven 10 nous contagis, 1 persona morta i 125 altes de pacients amb Coronavirus, segons les dades facilitades per la conselleria de Sanitat. Unes dades que eleven a 11.441 el nombre de positius acumulats per PCR i a 14.162 els pacients curats.

Pujar