elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així és la nova autovia entre València i Múrcia que acurta el trajecte 23 minuts

Així és la nova autovia entre València i Múrcia que acurta el trajecte 23 minuts
    MÉS FOTOS
    Així és la nova autovia entre València i Múrcia que acurta el trajecte 23 minuts - (foto 2)

    Des de dijous passat ja està en servici de l'últim tram de l'autovia A-33 entre Iecla (Múrcia) i Caudete (Albacete), que ha comptat amb una inversió total de 122 milions d'euros (amb IVA).
    Amb l'obertura d'este tram, de 16 quilòmetres de longitud, es culmina l'autovia que suposa una alternativa de millor qualitat i menor distància per al transport entre València i Múrcia que l'existent pel corredor de la A-7 a la província d'Alacant, permetent reduir els temps de viatge i les emissions. El Ministeri ha invertit 510 milions d'euros en la construcció de la A-33, d'uns 90 km.

    Respecte a la posada en servici de l'últim tram de la A-33, el ministre Óscar Puente ha defensat la importància de les infraestructures per a vertebrar el país i potenciar la cohesió social i territorial. “Construïm país amb carreteres més segures i construïm futur obrint oportunitats per als seus veïns i empreses quan acurtem els temps de viatge entre Múrcia i la Comunitat Valenciana”, ha afirmat el responsable del Ministeri de Transports. No en va, la nova infraestructura permetrà reduir en 42 km la longitud del recorregut entre Múrcia i València, permetent un estalvi de 25 minuts en el temps de viatge. En el cas dels desplaçaments entre Múrcia i València, el trajecte es retalla en 47 km i la duració del viatge en 30 minuts.

    L'autovia A-33 connecta tres corredors de gran importància entre el centre i el Llevant peninsular:

    L'A-31 Albacete–Alacant;
    L'A-30 Albacete–Murcia–Cartagena; i
    l'A-35 Almansa–Xàtiva que, a través de la A-7, conduïx a València.
    A més, permet canalitzar els trànsits de llarg recorregut que hui circulen més pròxims a la costa i proporciona una nova alternativa per a viatjar entre Múrcia i València, sense passar per Alacant.

    Esta autovia, amb una intensitat mitjana diària de 15.000 vehicles, suposarà un descens del 40% del trànsit pesat que hui passen per la ciutat de Múrcia.

    Característiques del nou tram de la A-33 Iecla-Caudete
    L'autovia A-33 suposa una alternativa destacada per als viatges entre Múrcia i València per l'interior, ja que la longitud del recorregut entre Múrcia i València és d'aproximadament 217 km, enfront dels 259 km del recorregut actual per la costa.

    El tram que discorre entre Iecla (enllaç amb RM-424) i Caudete (enllaç amb A-31), s'ha dividit al seu torn en dos subtrams:
    Enllaç amb RM-424 (Iecla)–Enllaç amb N-344 (Caudete), al qual correspon la present actuació
    Enllaç amb N-344 (Caudete)-Enllaç amb A-31, posada en servici el 27/10/2021
    Amb la finalització de la A-33 unit al futur Arc Nord-oest de Múrcia, es produiria un transvasament de trànsit del corredor Mediterrani de la A-7/AP- 7/A-31 cap a la A-33 en els trànsits amb origen/destine València i Andalusia, que ja no haurien de passar per la zona metropolitana formada per l'entorn de les ciutats d'Alacant i Múrcia, reduint-se la seua congestió i millorant així la seguretat viària.

    Es tracta d'una autovia de 120 km/h de velocitat de projecte, amb 2 calçades, 2 carrils de 3,5 m per calçada, voral dret de 2,5 m, voral esquerre d'1 m, berma exterior d'1 m i mitjana de 10 m.

    En el tram es projecten dos enllaços per a connectar amb les carreteres autonòmiques RM-424 i RM-425.

    El projecte inclou 21 estructures, que es distribuïxen en 4 viaductes, 6 passos superiors (un d'ells pas de fauna) i 11 passos inferiors.

    Com a novetat tècnica el projecte inclou la construcció d'un ferm rígid de formigó armat continu, en lloc del tradicional ferm amb mescles bituminoses. Es tracta d'un paviment executat en dues capes: la primera de 19 cm de formigó HF-4,5 i la segona de 5 cm de formigó HF-5,0 per a formar la capa de rodadura amb àrid d'alta resistència al poliment. Les dues capes anteriors es recolzarien en una capa de 15 cm de formigó magre.

    En la seua intervenció durant la posada en servici del tram, el ministre ha posat l'accent que este tram és símbol de sostenibilitat ja que, per primera vegada a Espanya, s'ha construït un paviment de formigó armat executat en dues capes amb el sistema fresc sobre fresc, “que ens ha permés usar formigons diferents en cadascuna de les capes, realitzant així un consum més eficient i respectuós dels recursos naturals. Un sistema que, a més, requerix menys actuacions de conservació en ser molt més durable i, per tant, més sostenible”.

    El projecte requerix l'execució de camins de servici que garantisquen l'accessibilitat, permeabilitat del territori i la continuïtat de les xarxes de camins agrícoles i veïnals.

    Pujar