elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així són els cotxes camuflats de la DGT per a controlar la velocitat

Així són els cotxes camuflats de la DGT per a controlar la velocitat
  • Fins aquest diumenge 10 la DGT posa en marxa una nova campanya específica de vigilància i control centrada en la velocitat

L'informe temàtic sobre la velocitat com a factor concurrent dut a terme per l'Observatori Europeu de Seguretat Viària (ERSO) en 2021 conclou que el 30% de les morts en carretera són causades per una velocitat excessiva o inadequada.

Per aquest motiu, fins diumenge que ve 10, la Direcció General de Trànsit posa en marxa una nova campanya específica de vigilància i control que, en aquesta ocasió, estarà centrada en un dels factors clau de la sinistralitat viària: la velocitat.

En 2021 amb dades provisionals a 24 hores, 588 persones van morir en sinistres de trànsit per eixides de via o col·lisions frontals en els quals la velocitat va ser un factor transversal.

La campanya té com a objectiu vigilar que els límits de velocitat establits es compleixen, controlar especialment trams de risc associat a la velocitat, així com aquells punts on la circulació supera el límit establit i existeix un elevat índex de sinistralitat.

Atenent el seu caràcter preventiu, s'anunciarà als conductors l'existència de controls, bé a través dels panells de missatge variable, bé a través de senyalització vertical circumstancial quan la via no dispose d'aquests panells. Els encarregats de posar en marxa aquesta campanya seran, tant els agents de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, com de la resta de policies locals i autonòmiques que desitgen sumar-se a aquesta.

Preocupació en autopistes i autovies sense oblidar les carreteres convencionals

En el que portem d'any els morts en autopistes i en autovies han augmentat més d'un 30% en comparació amb el mateix període de 2019. L'eixida de via i els atropellaments són els tipus de sinistres que més s'han incrementat. Darrere de l'eixida de via sol estar velocitat excessiva i distraccions. Els morts per eixida de via han passat de 45 en 2019 a 57 en 2022 i els atropellaments s'han quasi duplicat, dels 16 morts en 2019 a les 30 víctimes mortals en el que portem d'any. A més, el 60% dels morts en aquestes vies s'han produït en sinistres ocorreguts en dia laborable.

Per a intentar reduir aquestes xifres, durant la campanya i al llarg de l'estiu molts dels radars mòbils dels quals es disposen aniran embarcats en vehicles retolats i en vehicles camuflats.

Respecte a les carreteres convencionals, cal no oblidar que 7 de cada 10 morts en sinistres vials tenen lloc en aquest tipus de vies. A més, des del 21 de març, amb l'entrada en vigor dels canvis introduïts en la Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària, als turismes i les motocicletes no se'ls permet depassar els límits de velocitat fixats en les carreteres convencionals quan avancen a altres vehicles.

La velocitat com a factor recurrent en la sinistralitat

L'informe de l'Observatori Europeu de Seguretat Viària (ERSO) identifica tres trets majoritaris en els conductors que ho fan a velocitat excessiva o inadequada (més joves que majors, més homes que dones, més els que condueixen per raons de treball que per altres causes) i cinc raons principals per les quals les persones condueixen massa ràpid:

  • Igualar la circulació del trànsit circumdant.
  • Tindre pressa.
  • Gaudir de conduir ràpid.
  • Per avorriment.
  • No ser conscients d'estar fent-ho.

L'aspecte psicològic juga un paper fonamental en el tema de la velocitat perquè, les enquestes que inclou l'informe reflecteixen, que les persones sovint sobreestimen la velocitat d'altres vehicles i, al mateix temps, tendeixen a subestimar la seua pròpia, en particular quan condueixen durant un llarg període de temps. A més, l'informe recull que l'excés de velocitat és més acceptat socialment que altres infraccions.

L'informe posa també de manifest que reduir la velocitat mitjana en 1km/h en totes les carreteres de la Unió Europea salvaria més de 2.000 vides a l'any.

Noves tecnologies, noves oportunitats

La Comissió Europea va emprendre al maig del 2018 la tercera i última fase de les seues accions per a modernitzar el sistema europeu de transports amb una sèrie de mesures l'objectiu de les quals és permetre que tota les persones europees es beneficien d'un trànsit més segur, de vehicles menys contaminants i de solucions tecnològiques més avançades, alhora que es recolza la competitivitat de la indústria de la UE.

La Comissió proposa que els nous models de vehicles estiguen equipats amb funcions de seguretat avançades, les denominades ADAS, com uns sistemes avançats de frenat d'emergència i assistència al manteniment en el carril per als cotxes o detecció de vianants i persones que circulen amb bicicleta per als camions.

Un d'aquests sistemes és l'assistent de velocitat intel·ligent ISA que funciona connectat al GPS i que, dotat d'una cambra que llig els senyals viaris, adverteix al conductor quan aquest supera els límits legals. Tots els vehicles homologats a partir del 6 de juliol d'enguany i matriculats nous a partir del 6 de juliol de 2024 comptaran de sèrie amb aquest dispositiu de seguretat

Amb aquestes iniciatives, la Comissió pretén garantir una transició fluida a un sistema de mobilitat segur, net, connectat i automatitzat i configurar, així mateix, un entorn en el qual les empreses de la UE puguen fabricar els productes millors, més nets i més competitius.

Pujar