20 de setembre de 2020 20/9/20

AIMPLAS lidera amb el suport de l'IVACE un projecte de transformació digital amb la participació de tres empreses capdavanteres del sector

  L'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), amb l'ajuda de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), té en marxa un projecte ambiciós a través del qual busca adaptar al conjunt de la indústria valenciana del plàstic les noves tecnologies 4.0.

  El projecte (IND 4.o), que ja va pel seu segon any d'execució, que ha finançat Ivacel, amb 198.368,56 euros i té el cofinançament del Fons FEDER dins del Programa operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

  Les investigacions fetes en el primer any del projecte van concloure, entre altres aspectes, la falta d'una estratègia definitiva en les empreses per a introduir la digitalització, la falta de coneixements sobre els requisits tècnics que han d'aplicar les indústries i una gran diferència de maduresa en funció de les tecnologies de processat.

  En aquest sentit, la maduresa de les empreses d'injecció és superior al de les d'extrusió i el 'compounding'.

  La millora de totes aquestes conclusions és l'objectiu de la segona anualitat del projecte d'AIMPLA. Per a aconseguir-ho, AIMPLAS farà una prova pilot en tres empreses: una del sector d'injecció (Faperin), una altra del sector d'extrusió (Gaviplas) i una tercera del sector de 'compounding' (Repol).

  Els resultats obtinguts permetran al centre tecnològic quantificar el benefici de la implantació d'aquestes tecnologies en el rendiment dels processos i en l'aprofitament dels recursos a fi d'aconseguir un estalvi de costos de fins un 30 %.

  Tecnologies i empresa

  A l'empresa Faperin, dedicada principalment a la fabricació de peces per al sector de l'automoció, s'ha plantejat introduir com a tecnologies la robòtica col·laborativa i la visió artificial, la qual cosa permetrà reduir considerablement els temps i assegurar la qualitat relativa a l'acabat superficial de les peces.

  A l'empresa Gaviplas, dedicada a l'extrusió de làmines, el demostrador s'orientarà cap a tecnologies de simulació de processos que farà possible preveure fallades de comportament del producte en determinades condicions.

  I en el cas de Repol, dedicada a la formulació, transformació i comercialització de plàstics tècnics, es promouran tecnologies de sensors i de captació de dades obtingudes de les diverses línies de producció, que, després de la seua anàlisi, permetran millorar els processos empleats actualment i millorar-ne l'eficiència.

  Pujar